Zenful Logo Zwart Fit Transparant Desktop

Alles over etherische olie

Etherische olie alles

Heerlijk ontspannen met lavendel etherische olie of volle focus met eucalyptus etherische olie. Lees hier alles over de kracht van essentiële oliën:

   

Wat is etherische olie?

Bladeren, wortelen en bloemen van planten zitten vol met olie. Hiervan maken we etherische olie. Oliën die je lichaam en geest de nodige kracht bieden. Van ontspanning tot focus en verzachting. Elke plant en olie heeft haar eigen werking. Je kan essentiële olie verdampen (vernevelen), op je huid gebruiken met een basisolie of innemen. Bij gebruik op de huid of inname, dien je steeds een arts te raadplegen voor advies en de juiste dosis. Niet elke etherische olie is hier geschikt voor.

 
 

Etherische olie maken

Olie winnen uit planten is een intensief proces. Dit gebeurt meestal door stoomdestillatie of waterdamp. Je kookt de plantdelen in water. Het water verdampt en de olie vang je op in een trechter. Anderen oliën maak je dan weer door koude persing of extractie. Citroenolie en basisoliën bijvoorbeeld.

 

Essentiële olie vs geurolie

Essentiële en etherische olie zijn synoniemen. Het zijn pure oliën verkregen uit plantendelen. Doorgaans zijn ze biologisch en staat dit ook op het etiket vermeld. Het is echter goed om na te gaan vanwaar je olie komt. Er zijn veel namaakproducten op de markt. Deze oliën kunnen verdund zijn. Geurolie (parfumolie) bijvoorbeeld, lijkt op etherische olie, maar is slechts een chemische nabootsing van de geur. Deze geuroliën hebben dan ook niet de krachten van een pure etherische olie. Op het etiket staat geen Latijnse naam van de plant, maar enkel ‘parfum’ of ‘geur’.

 
 

Hoe gebruik je etherische olie?

 

Er zijn verschillende manieren om etherische olie te gebruiken. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

 • Verdampen
  Je kan enkele druppels etherische olie in een aroma diffuser druppelen. Het waterreservoir is groot genoeg om je enkele uren van een heerlijke geur te voorzien. Het apparaat vernevelt kleine waterdampdruppeltjes in de lucht door frequente trillingen. Beïnvloed zo je gemoed en emoties en bevochtig en reinig bovendien ook nog eens de lucht in huis.

  Je kan de olie ook verdampen in een oliebrander. Dit is een keramieken kommetje met water en olie waaronder je een kaars zet. Deze manier heeft minder effect dan een aroma diffuser. Dit is indirecte inhalatie. Je kan ook enkele druppels op je hoofdkussen of je mouw druppelen en zo direct inhaleren.
   
 • Stomen
  Je kent het wel, goed verkouden, een verstopte neus, hoesten… Laat water koken en druppel er enkele druppels eucalyptusolie in. Hou je hoofd boven de kom en dek af met een handdoek. De geurdruppels maken je neus zo weer vrij.
   
 • Dagcrème en huid
  Naast stomen, kan je ook enkele druppels olie toevoegen aan een basisolie. Een basisolie is bijvoorbeeld amandelolie of olijfolie. Zo maak je je eigen olie die je op je huid kan smeren en bijvoorbeeld als massageolie kan gebruiken. Je kan ook enkele druppels aan je dagcrème toevoegen en deze opsmeren.
   
 • Inname
  Naast gebruik op de huid, kan je enkele oliën ook oraal innemen. Vraag hiervoor advies aan je arts. Neem nooit zo maar etherische olie in. Niet elke olie is hiervoor geschikt en je hebt er slechts een heel beperkte dosis van nodig.
 
 

Waarom etherische olie gebruiken?

 

Gemoed

Het is een feit dat etherische oliën je gemoed bepalen. Wist je dat we geuren onbewust aan emoties koppelen? Zo voelen we 75 % van onze emoties door geuren. Geuren dringen via het neusslijmvlies door tot in ons limbisch systeem van de hersenen. Het systeem dat instaat voor gevoelens, emoties en lagere drijfveren. Geuren beïnvloeden ons dus de hele dag door. Denk maar eens hoe heerlijk ontspannen je je op hotel voelt. Dit komt doordat de kamers en gangen subtiel geparfumeerd worden om de gasten een aangenaam gevoel te geven.
Elke olie heeft een andere werking op je gemoed.

 

Concentratie

Bepaalde etherische oliën helpen je om je beter te focussen op wat je wil. Zo kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld etherische eucalyptusolie op kantoor of in je werkkamer te vernevelen. Ook pepermunt helpt je focus bewaren.

 

Ontspannen en mentale gezondheid

Aroma’s laten je ontspannen en brengen je geest en ziel in balans.

 

Luchtvochtigheid in balans

Als je de etherische oliën in een aroma diffuser vernevelt, bevochtig en reinig je ook de lucht in huis. Het toestel verspreidt vochtdruppels die voor de ideale luchtvochtigheid in huis van 40 tot 60 % zorgen. Je draagt zo ook zorg voor je lichaam en immuunsysteem. Weg droge handen, huid en lippen. Ook je huisdieren en planten worden hier helemaal blij van!

 

Zwangerschap

Er zijn voor en tegenstanders voor het gebruik van essentiële olie tijdens de zwangerschap. Je vraagt best even je arts of aromatherapeut om advies om het gebruik in jouw situatie te bekijken. Gebruik in de eerste 3 à 4 maanden, zijn sterk af te raden.

Lavendel etherische olie in de slaapkamer laat je rustiger slapen. Citroen etherische olie kan verlichting bieden bij oedeem (vochtophoping in bijvoorbeeld de enkels en knieën).

Zwangere vrouwen hebben vaak een versterkte reukzin tijdens hun zwangerschap. Je zal dan ook snel ruiken welke olie je goed kan verdragen en welke geur minder. Vernevel enkel geuren die je een fijn gevoel geven. Wellicht ervaar je eucalyptus, sinaasappel, kamille, vanille… als aangenaam. Andere geuren zijn vaak te heftig en kunnen ketonen bevatten. Deze gebruik je dus beter niet (vb. tijm, kruidnagel, anijs, rozemarijn, kaneel…). Gebruik ook zeker altijd 100% natuurlijke etherische olie.

 
 

Kinderen en baby’s

Na je zwangerschap, kan etherische oliën vernevelen ook ontspanning bieden voor je kinderen. Wacht hier wel mee totdat je kind ouder dan 3 maanden is. Dan kan je in kleine hoeveelheden zachte geuren vernevelen (citroen, lavendel, sinaasappel). Eén druppeltje is vaak al genoeg. Met zwaardere geuren zoals eucalyptus en pepermunt, wacht je tot wanneer je kind 3 jaar is. Deze aroma’s