Zenful Logo Zwart Fit Transparant Desktop

Alles over munt

Pepermunt plant

Munt heeft een verfrissende geur en smaak. De plant kan voor veel verschillende doeleinden worden ingezet. De bekendste muntsoort is pepermunt. Deze smaak wordt onder andere in tandpasta en in kauwgum verwerkt.

   

Herkomst

Munt komt overal ter wereld voor. De plant groeit vooral in landen met een gematigd klimaat. Er zijn bepaalde soorten die in tropischere klimaten groeien zoals in Australië en Zuid-Amerika.

Pepermunt is een kruising van uit twee andere muntsoorten. De plant is ontstaan uit groene munt en watermunt. Pepermuntplanten zijn diepgroen met mooie paarse bloemen. In de 17e eeuw was munt al populair in Nederland doordat deze voor een frisse adem zorgt. Bovendien groeit de plant goed in ons klimaat. Pepermunt dankt zijn naam aan de smaakcombinatie van pepers en munt. Er zijn veel verschillende soorten munt. Het zijn allemaal harde planten extreme weersomstandigheden makkelijk overleven.

 
essentiele pepermunt olie
 

Toepassingen van munt

Munt wordt ook gebruikt in oliën zoals etherische olie. Het verspreidt een heerlijke geur door de ruimte. Ook wordt er thee gemaakt van munt en worden muntbladeren toegevoegd in verschillende dranken en gerechten. Denk aan cocktails en smoothies. Muntthee heeft een goede werking op het spijsverteringskanaal en zorgt voor een fris gevoel in de mond. De thee is van oorsprong een Marokkaanse traditie. Nu wordt muntthee overal gedronken. 

 

Soorten munt

 

Pepermunt (Meest bekend)

Mentha Piperta, ook wel bekend als pepermunt, is ontstaan uit een kruising van watermunt (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata). Pepermuntsnoep komt je vast bekend voor. De olie van de pepermunt plant wordt gebruikt voor het maken van pepermuntsnoep. De plant wordt verbouwd in Engeland, Japan, China, Frankrijk en in Zuid- en Noord-Amerika. De plant is ongeveer 0,5 á 1 m hoog en heeft een groene kleur. Een kamferachtige smaak hebben de bladeren van pepermunt. Na kruidenextractie komt de typische pepermuntsmaak tot stand. De bladeren worden in thee gebruikt, maar ook wordt er pepermuntolie uit gewonnen.

Groene munt (Aarmunt)

De groene munt (Mentha spicata) bloeit in de late zomer en heeft bladeren met tandachtige randen. De plant komt rond het Middellandse zeegebied voor en wordt in Zuid-Europa veel verbouwd. Ook bij ons komt groene munt voor. Bovendien worden ze in kassen gekweekt en voor kruidenthee gebruikt. De aarmunt heeft een frisse smaak en wordt met watermunt gekruist om pepermunt mee te kweken. Deze soort staat ook bekend als Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Moroccan’)
 

Herstmunt (Bosmunt)

Deze muntsoort is niet geschikt voor verwerking in gerechten door de onprettige sterke smaak. Soms wordt deze per ongeluk gekruist met groene munt. De plant groeit voornamelijk in de berm. Hij kan een hoogte van 100 cm bereiken. De bladeren van deze munt zijn speervormig.
 

Akkermunt

Mentha arvensis groeit op akkergronden zoals bouwland en in moerassen. Deze muntsoort groeit in Europa en Azië in gebieden waar veel water voorkomt. Maar ook langs bosranden wordt de akkermunt gevonden. De munt wordt toegepast in Aziatische landen en wordt door middel van stoomdestillatie in olie verwerkt. Deze munt wordt ook wel de Japanse pepermunt genoemd die in Japanse etherische olie wordt gebruikt. De menthol wordt hiervoor eerst onttrokken. De andere restanten worden in de olie verwerkt. Verder is de munt een populair keukenkruid.
 

Watermunt

Watermunt groeit in vochtige gebieden. Deze soort verspreid een heerlijke muntgeur. De bloemen zijn lila-kleurig en bolvormig. De plant is langs meren en wateren te vinden. Deze muntsoort werd vooral vroeger gebruikt voor muntthee. De oude Egyptenaren verwerkten het bijvoorbeeld in thee voor de doden die ze de drank meegaven voor in het hiernamaals.
 

Wollige munt (Appelmunt)

Deze plant is ontstaan uit herstmunt en witte munt. Je vindt de plant langs oevers van sloten, aan bosranden en op dijken. De bodem waar deze soort op groeit, is voedzaam. De plant dank zijn naam aan de harige zachte bladeren. De muntgeur is krachtig.

Witte munt

Deze munt heeft kleine trechtervormige witte bloemen en bladeren met een witte rand. Je vindt de plant op graslanden, langs oevers en in bermen. In Nederland is de plant een zeldzame bedreigde soort. Daarom staat deze op de rode lijst. De munt heeft een lekkere geur die wat weg heeft van ananas. De plant wordt als keukenkruid gebruikt en in siertuinen gepland.

 

Aromatherapie met munt

Pepermunt wordt veel ingezet bij aromatherapie. De zoete zachte geur komt sterk tot uiting als deze in olie wordt verwerkt. Veel andere muntsoorten zijn net als pepermunt hybride. Ze zijn dus ontstaan uit twee andere muntsoorten. Daarom worden algemene muntsoorten zoals de akkermunt, groene munt en watermunt ook wel kruizemunt genoemd. Elk munt heeft weer een eigen soort geur. De geuren kunnen goed met elkaar worden vermengd.

Er zijn drie soorten pepermunt die goed in olie kunnen worden toegepast. Zwarte, witte en rode varianten. Zwarte munt beschikt over extra veel menthol en essentiële olie. Deze plant is dan ook perfect om etherische menthol olie van te maken. Pepermunt etherische olie heeft een bijzondere werking op de hersenen. Je krijgt er een oppeppend gevoel van. Bovendien verhoogt de munt je concentratievermogen en alertheid.

Vroeger werd munt ingezet om zijn geneeskrachtige werking. Het is bekend dat menthol op brandwonden, huiduitslag en jeuk verkoelend werkt. De frisheid zorgt bovendien ook voor een pijnstillend effect. Ook gewrichtsklachten en spierklachten worden minder door mentholzalf op te smeren. Oude Egyptenaren gebruikten het voor spijsverteringsklachten. De oude Grieken gebruikten het zowel voor maaginfecties als voor urineweginfecties.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat menthol het wondermiddel in munt is. Het werkt ook perfect tegen darmkrampen. Munt werkt ontspannend door het te eten of in te ademen. Hierdoor ontspannen de spieren in het spijsverteringskanaal. Door menthol in te ademen worden verkoudheidsklachten bovendien ook minder. Verder helpt menthol tegen hoofdpijn en het prikkelbaredarmsyndroom.

Winning

Om 1 kilo etherische olie te maken, heb je 100 a 200 kilo muntplanten nodig. Je haalt er namelijk slechts 0,5-1% aan bruikbare olie en menthol uit. Franse pepermunt heeft iets minder menthol en is dus zoeter. Chinese pepermunt heeft een hoger mentholgehalte waardoor de geur scherper is. De plant is wereldwijd zeer geliefd en ook muntolie is daardoor wereldwijd populair.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…