Alles over parfum: Geurnoten en soorten

Alles over parfum geurnoten en soorten

Parfum is een van de meest fascinerende en persoonlijke schoonheidsproducten die er zijn. Het kan je stemming veranderen, herinneringen oproepen en je zelfvertrouwen een boost geven. Maar hoe werkt parfum eigenlijk? Wat zijn de verschillende geurnoten en hoe worden parfums gecategoriseerd? In deze blog gaan we diep in op alles wat je moet weten over parfum, van de basisprincipes van geurnoten tot de verschillende soorten parfums die er zijn.

   
De perfecte parfum

Lekkere parfums

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op de onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 lekkere, populaire parfums!

-> Bekijk top 10 op Bol.com

 

Geur en herinnering

Geur is een krachtige zintuiglijke ervaring die nauw verbonden is met ons geheugen en emoties. Wetenschappers hebben ontdekt dat geuren herinneringen kunnen oproepen en sterke emoties kunnen opwekken, waardoor parfum een bijzondere en persoonlijke betekenis krijgt.

 

Geur piramide: Topnoten, middennoot en basisnoot

Parfum wordt opgebouwd volgens een geurpiramide die bestaat uit drie lagen: topnoten, hartnoten en basisnoten. Dit concept helpt bij het begrijpen van de geurontwikkeling van een parfum op de huid.

Parfums worden vaak vergeleken met muziekcomposities, en net zoals een melodie uit verschillende noten bestaat, bestaat een parfum uit verschillende noten die samen een harmonieuze geur creëren. Hier gaan we dieper in op de drie essentiële categorieën van parfumnoten: topnoten, middennoot en basisnoot, en onthullen hoe ze samenwerken om jouw favoriete geuren te vormen.

Soorten parfum

Topnoten: De Eerste Indruk

 • Eerste indruk
 • Vluchtig en licht
 • Fris, fruitig, citrusachtig, of groen
 • Wekken de aandacht en nieuwsgierigheid
 • Verdampen snel na het aanbrengen
 • Voorbeelden: bergamot, citroen, sinaasappel, lavendel, munt

De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt wanneer je een parfum opdoet. Ze zijn vluchtig en licht, meestal bestaande uit citrusachtige, fruitige of frisse aroma’s. De rol van topnoten is om de aandacht te trekken en een directe, opvallende eerste indruk te maken. Denk aan geuren zoals bergamot, citroen, sinaasappel, lavendel of munt. Hoewel ze snel vervliegen, zijn ze cruciaal voor het bepalen van de eerste geurbeleving van een parfum.

Middennoot: Het Hart van de Geur

 • Het hart van het parfum
 • Bepalen het karakter en de identiteit van de geur
 • Bloemige, kruidige, of fruitige tonen
 • Minder vluchtig dan topnoten
 • Ontwikkelen zich na enkele minuten op de huid
 • Geven diepte en complexiteit aan het parfum
 • Voorbeelden: roos, jasmijn, lelie, kaneel, nootmuskaat, lavendel

Na de topnoten komen de middennoot of het hart van het parfum. Deze geuren zijn verantwoordelijk voor het karakter en de identiteit van de geur. Middennoten vormen het hoofdthema en bepalen hoe het parfum zich ontwikkelt terwijl het zich vermengt met de natuurlijke oliën van je huid. Populaire middennootgeuren zijn onder andere bloemige tonen zoals roos, jasmijn, lelie, en kruidige aroma’s zoals kaneel, nootmuskaat of lavendel. De middennoot geeft diepte en complexiteit aan het parfum en kan urenlang aanhouden.

Basisnoot: De Langdurige Indruk

 • De langdurige indruk
 • Aards, houtachtig, muskusachtig, of zoet
 • Stabiliseren de geur en zorgen voor duurzaamheid
 • Langzaam vrijgegeven na enkele uren op de huid
 • Creëren de laatste kenmerkende touch van het parfum
 • Kunnen de geur warmte, diepte, en sensualiteit geven
 • Voorbeelden: sandelhout, patchouli, vanille, amber, tonkaboon

De basisnoot is het deel van het parfum dat de langste indruk achterlaat en zorgt voor de langdurige geur op je huid. Deze noten zijn meestal aards, houtachtig, zoet of muskusachtig van aard. Ze stabiliseren de geur en geven het parfum zijn laatste kenmerkende touch. Populaire basisnootgeuren zijn onder andere sandelhout, patchouli, vanille, amber, en tonkaboon. Deze noten zijn de reden waarom je parfum gedurende de dag verandert en zich ontwikkelt op je huid.

In een goed gecomponeerd parfum werken deze drie categorieën van noten samen om een meeslepende geurervaring te creëren. Terwijl de topnoten direct de aandacht trekken, onthullen de middennoot en basisnoot de ware essentie van de geur na verloop van tijd. Het begrijpen van deze noten kan je helpen bij het kiezen van parfums die bij jouw voorkeur passen en bij het waarderen van de kunst van parfums. Dus, de volgende keer dat je een parfum probeert, let dan op de veranderingen die plaatsvinden van topnoot naar middennoot naar basisnoot, en geniet van de reis door de geurcompositie.

 
Geurnoten geurfamilies soorten parfum fragrances

Soorten parfums

1. Eau de Cologne (EDC): Dit is de meest verdunde vorm van parfum, meestal met een lage geurconcentratie. Het is licht en verfrissend, ideaal voor dagelijks gebruik.

2. Eau de Toilette (EDL): Eau de Toilette heeft een iets hogere geurconcentratie dan Eau de Cologne en blijft langer ruiken. Het is geschikt voor dagelijks gebruik en is populair bij mensen die een subtiele geur verkiezen.

3 Eau de Parfum (EDP): Eau de Parfum heeft een hogere geurconcentratie dan Eau de Toilette en blijft nog langer op de huid aanwezig. Het is geschikt voor speciale gelegenheden en avondgebruik.

4. Parfum (Extrait de Parfum): Parfum heeft de hoogste geurconcentratie en blijft de hele dag sterk ruiken. Het wordt meestal gedoseerd in kleine hoeveelheden en is ideaal voor formele gelegenheden.

5. Unisex Parfum: Sommige parfums zijn speciaal ontworpen om zowel door mannen als vrouwen gedragen te worden. Ze hebben vaak neutrale geurnoten die aantrekkelijk zijn voor beide geslachten.

6. Niche Parfum: Niche parfumhuizen bieden unieke, vaak handgemaakte parfums die buiten de mainstream vallen. Deze parfums zijn geliefd bij liefhebbers van exclusieve geuren.

Het kiezen van het juiste type parfum hangt af van je persoonlijke voorkeur, de gelegenheid en de intensiteit die je wilt bereiken.

 

Geurfamilies, geurnoten en hun eigenschappen

 • Citrusnoten: Citrusgeurnoten, zoals citroen, bergamot en sinaasappel, zijn fris en verkwikkend. Ze worden vaak gebruikt in parfums voor een energieke en levendige opening.
 • Bloemige noten: Bloemige geurnoten, zoals roos, jasmijn en lelie, zijn romantisch en vrouwelijk. Ze worden vaak gebruikt in parfums voor hun delicate en verfijnde karakter.
 • Houtachtige noten: Houtachtige geurnoten, zoals cederhout, sandelhout en vetiver, zijn warm en aards. Ze worden vaak gebruikt in parfums voor een sensuele en diepe basis.
 • Oriëntaalse noten: Oriëntaalse geurnoten, zoals vanille, amber en wierook, zijn rijk en mysterieus. Ze worden vaak gebruikt in parfums voor een sensuele en exotische geur.
 
Genieten van lekkere geuren van parfum
 

Conclusie

Parfum is veel meer dan alleen een aangename geur; het is een kunstvorm en een uiting van persoonlijke stijl. Door het begrijpen van de verschillende geurnoten en soorten parfums, kun je de perfecte geur vinden die bij jouw persoonlijkheid en gelegenheid past. Dus neem de tijd om de wereld van parfum te verkennen en ontdek de magische kracht van geuren.

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.