Aromatherapie in de zorg

Aromatherapie is het gebruik van essentiële oliën, oftewel geconcentreerde extracten uit planten, voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen. Aromatherapie wordt al eeuwenlang toegepast in verschillende culturen, maar krijgt de laatste jaren ook meer aandacht in de reguliere zorg. Steeds meer zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, hospices en thuiszorgorganisaties, bieden aromazorg aan als een vorm van complementaire zorg. Dit betekent dat aromatherapie wordt gebruikt naast de reguliere behandelingen, niet als vervanging ervan.

   
Zorg voor ouderen hand bloem

Wat zijn de voordelen van aromatherapie in de zorg?

Aromatherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten, cliënten, familieleden en zorgverleners. Essentiële oliën kunnen namelijk invloed hebben op zowel het lichamelijke als het psychische vlak. Hieronder worden enkele voordelen van aromatherapie in de zorg genoemd:

1. Luchtzuivering

Essentiële oliën kunnen de lucht zuiveren van bacteriën, virussen, schimmels en onaangename geuren. Dit kan de luchtkwaliteit en de luchtwegen verbeteren, wat vooral belangrijk is voor mensen met luchtwegaandoeningen of een verminderde weerstand. Bovendien kan het verdampen van essentiële oliën een prettige sfeer creëren in de zorgomgeving, wat kan bijdragen aan het gevoel van welbevinden. Voorbeelden van luchtzuiverende oliën zijn eucalyptus, den, pepermunt en tea tree.

2. Ontspanning

Essentiële oliën kunnen helpen om stress, angst, onrust en slapeloosheid te verminderen. Dit kan het herstel bevorderen en de pijnbeleving verminderen. Ook kan het de communicatie en de relatie tussen patiënten, cliënten, familieleden en zorgverleners verbeteren. Voorbeelden van ontspannende oliën zijn lavendel, kamille, sinaasappel en ylang ylang.

3. Verwenzorg

Essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden voor het verzorgen en verwennen van de huid, het haar en het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een massage, een bad, een kompres of een inhalatie. Dit kan niet alleen lichamelijke klachten verlichten of voorkomen, zoals een droge huid, spierpijn of hoofdpijn, maar ook het zelfvertrouwen en de eigenwaarde verhogen. Bovendien kan het een moment van aandacht en aanraking bieden, wat essentieel is voor de menselijke behoefte aan contact en genegenheid. Voorbeelden van verzorgende oliën zijn jojoba, amandel, roos en geranium.

Etherische olie gebruik in de zorg

 

Hoe wordt aromatherapie toegepast in de zorg?

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast in de zorg, afhankelijk van het doel, de situatie en de voorkeur van de betrokkenen. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

 • Verdamping
  Essentiële oliën worden verdund met water in een speciaal apparaat dat warmte of ultrasone trillingen gebruikt om de olie te verspreiden in de lucht. Dit kan bijvoorbeeld in een ziekenhuiskamer, een wachtruimte of een huiskamer. Het voordeel hiervan is dat meerdere mensen tegelijk kunnen profiteren van de geur en dat het makkelijk te reguleren is.

 • Inhalatie
  Essentiële oliën worden direct ingeademd via de neus of mond. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een tissue, een inhalator of een stoominhalatie. Het voordeel hiervan is dat het snel werkt en dat het individueel afgestemd kan worden.

 • Massage
  Essentiële oliën worden gemengd met een basisolie, zoals amandelolie of jojobaolie, en aangebracht op de huid door middel van een zachte massage. Dit kan bijvoorbeeld op de handen, de voeten, de rug of het hele lichaam. Het voordeel hiervan is dat het zowel de huid als de spieren verzorgt en dat het een fysiek en emotioneel contact bevordert.

 • Bad
  Essentiële oliën worden opgelost in een emulgator, zoals melk of honing, en toegevoegd aan het badwater. Dit kan bijvoorbeeld in een ligbad, een voetenbad of een zitbad. Het voordeel hiervan is dat het zowel de huid als de bloedsomloop stimuleert en dat het een moment van ontspanning biedt.

 • Kompres
  Essentiële oliën worden gemengd met water en aangebracht op een doek of een gaasje, dat vervolgens op de huid wordt gelegd. Dit kan bijvoorbeeld op een wond, een ontsteking of een kneuzing. Het voordeel hiervan is dat het lokaal werkt en dat het de genezing kan bevorderen.

 
Aromatherapie oliën voor ouderen

Welke essentiële oliën worden gebruikt in de zorg?

Er zijn honderden soorten essentiële oliën, die elk hun eigen eigenschappen, werkingen en contra-indicaties hebben. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de veiligheid en de kwaliteit van de oliën die worden gebruikt in de zorg. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren, allergieën en medicatie van de patiënten, cliënten, familieleden en zorgverleners. Enkele veelgebruikte essentiële oliën in de zorg zijn:

 • Lavendel: Deze olie heeft een bloemige geur en werkt kalmerend, ontspannend, pijnstillend, ontstekingsremmend en wondhelend. Het kan gebruikt worden bij stress, angst, slapeloosheid, hoofdpijn, brandwonden, insectenbeten en huidirritaties.

 • Eucalyptus: Deze olie heeft een frisse geur en werkt slijmoplossend, luchtwegverwijdend, koortsverlagend en antibacterieel. Het kan gebruikt worden bij verkoudheid, griep, bronchitis, astma en sinusitis.

 • Pepermunt: Deze olie heeft een scherpe geur en werkt verkoelend, verfrissend, pijnstillend, krampstillend en misselijkheidswerend. Het kan gebruikt worden bij hoofdpijn, migraine, spierpijn, reisziekte en slechte adem.

 • Sinaasappel: Deze olie heeft een zoete geur en werkt opbeurend, stemmingsverbeterend, eetlustopwekkend en spijsverteringsbevorderend. Het kan gebruikt worden bij depressie, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en winderigheid.

 • Roos: Deze olie heeft een bloemige geur en werkt harmoniserend, troostend, verzachtend en huidverzorgend. Het kan gebruikt worden bij verdriet, rouw, angst, stress en huidproblemen.
Massage en andere toepassingen voor etherische olie

Hoe kun je meer leren over aromatherapie in de zorg?

Als je meer wilt weten over aromatherapie in de zorg, kun je verschillende bronnen raadplegen. Enkele suggesties zijn:

 • Boeken: Er zijn veel boeken geschreven over aromatherapie in het algemeen en aromatherapie in de zorg in het bijzonder. Een voorbeeld is Aromazorg – Handboek voor gebruik van essentiële oliën in de zorg van Madeleine Kerkhof-Knapp Hayes.
  Bekijk ook eens: aromatherapie boeken.
 • Websites: Er zijn veel websites die informatie bieden over aromatherapie in de zorg. Een voorbeeld is Stichting Aromatherapie (https://stichtingaromatherapie.nl/), die zich inzet voor het bevorderen van kennis en kwaliteit van aromatherapie in Nederland.
 • Cursussen: Er zijn veel cursussen die je kunt volgen om meer te leren over aromatherapie in de zorg. Een voorbeeld is PURE for Care (https://pureforcare.nl/), die verschil.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Aromatherapie is over het algemeen veilig, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen om mogelijke risico’s te vermijden. Sommige etherische oliën kunnen allergische reacties, huidirritatie, hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.

 • Het is belangrijk om de etherische oliën te verdunnen met een draagolie voordat ze op de huid worden aangebracht.
 • Het is ook raadzaam om een patch-test te doen om te controleren op gevoeligheid.
 • Sommige etherische oliën kunnen ook interfereren met medicijnen of medische aandoeningen, dus het is verstandig om een arts te raadplegen voordat u aromatherapie gebruikt als u zwanger bent, borstvoeding geeft of een chronische ziekte heeft.
 • Vermijd contact met ogen, neus en mond bij het aanbrengen van oliën op de huid.
 • Bovendien moeten etherische oliën buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden.
Ouderen blij maken met aromatherapie in de zorg
 

Begin ook met aromatherapie in de zorg

Aromatherapie is een natuurlijke manier om stress, angst, pijn en andere klachten te verlichten. Het gebruik van etherische oliën kan de stemming, het welzijn en de kwaliteit van leven van zowel patiënten als zorgverleners verbeteren. Begin ook met aromatherapie in de zorg en ervaar de voordelen zelf!

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.