Aromatherapie voor huisdieren

Aromatherapie voor dieren honden katten en huisdier

Aromatherapie is een fascinerende en natuurlijke manier om de gezondheid en het welzijn van zowel mensen als dieren te bevorderen. Met de juiste kennis en voorzichtigheid kan aromatherapie ook een waardevolle toevoeging zijn voor de zorg van jouw huisdieren. In deze blog bespreken we hoe aromatherapie en geuren kan worden toegepast bij dieren, specifiek bij katten, honden en paarden, en geven we belangrijke tips over het gebruik van etherische oliën en aroma diffusers.

   

Geen tijd op het artikel te lezen?

Bekijk dan direct alle aromatherapie producten op bol.com.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën, gewonnen uit planten, bloemen, en kruiden, voor therapeutische doeleinden. Deze oliën hebben verschillende eigenschappen, zoals antibacterieel, ontstekingsremmend, en kalmerend.

Aromatherapie bij verschillende soorten huisdieren en dieren

Niet alle dieren zijn weg van aromatherapie. Honden en paarden zijn grote fan, katten dan weer een heel stuk minder. Je vraagt je zeker af. Aroma diffuser en katten? Aroma diffuser en honden? Gaat dat samen? Ja zeker. Lees snel verder.

Aromatherapie en katten

Katten hebben een andere stofwisseling dan wij en stapelen etherische oliën op. Ze kunnen deze minder goed afbreken en mogen daarom nooit rechtstreeks met de olie in contact komen. Vernevel je ze in kleine hoeveelheid in huis? Dan zullen ze er minder last van hebben.

Katten zijn bijzonder gevoelig voor etherische oliën vanwege hun lever (levermetabolisme), die bepaalde stoffen niet efficiënt kan verwerken. Sommige oliën kunnen giftig zijn voor katten, dus het is cruciaal om alleen veilige oliën te gebruiken en in zeer verdunde vorm. Gebruik aromatherapie bij katten met uiterste voorzichtigheid.

Gebruik nooit oliën die fenolen bevatten, zoals theeboomolie, bij katten.

Aromatherapie bij honden

Honden reageren over het algemeen goed op aromatherapie. Echter, net als bij mensen, kunnen sommige honden allergische reacties vertonen. Begin altijd met kleine hoeveelheden om te zien hoe jouw hond reageert. Lavendel kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van angst, terwijl pepermunt verlichting kan bieden bij spijsverteringsproblemen.

aromatherapie bij honden olie diffuser

Aromatherapie bij paarden

Paarden kunnen ook baat hebben bij aromatherapie. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst, en sommige fysieke kwalen. Net als bij andere dieren, is het belangrijk om te beginnen met een lage concentratie.

Aromatherapie wordt steeds populairder in de paardenwereld. Oliën zoals kamille en lavendel kunnen helpen om spanning en angst bij paarden te verminderen.

Paarden plezier je door een spray met verdunde etherisch olie in hun box te spuiten.

paarden aromatherapie en etherische olie

Aroma diffusers en huisdieren

Een aroma diffuser kan een handige manier zijn om essentiële oliën in huis te verspreiden voor huisdieren en dieren. Een diffuser is niet schadelijk voor huisdieren. Het is dus veilig, mits je het juist gebruikt. Zorg ervoor dat je kamer goed geventileerd is en observeer je huisdier nauwkeurig voor eventuele negatieve reacties. Een aroma diffuser is zeker geschikt voor gebruik bij katten en honden. Bij gebruik in een huis met huisdieren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de dieren de ruimte kunnen verlaten als ze de geur niet prettig vinden. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

Veilige etherische oliën voor huisdieren

Dieren hebben toch wel hun favorietjes. Met deze geuren kan je hen zeker blij maken.

De meest geschikte oliën bij dieren zijn: Mandarijn, sinaasappel, bergamot, geranium, lavendel, kamille, wierook, vetiver, den, marjolein, basilicum, roos, jasmijn.

 • Voor Katten: Lavendel, kamille
 • Voor Honden: Lavendel, pepermunt, kamille
 • Voor Paarden: Lavendel, eucalyptus, kamille

Vernevel de etherische olie in een aroma diffuser best in huis en gebruik steeds 100% natuurlijke olie. Gebruik de olie enkel sterk verdund op de huid of vacht van je dier. Voor een juiste dosering, luister je best eerst eens bij de dierenarts. Een aroma diffuser en katten kan dus wel samen!

Welke etherische olie niet bij dieren moet gebruiken:

Oliën zoals tea tree, pepermunt, citrus (waaronder limoen, citroen, en sinaasappel), ylang-ylang, eucalyptus, en kaneel moeten met voorzichtigheid worden gebruikt of vermeden worden. Dit komt omdat dieren, met name katten, een ander metabolisme hebben en niet in staat zijn bepaalde stoffen in deze oliën af te breken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Veiligheid olie essentiële

Etherische olie en aromatherapie bij honden, katten en paarden

Dieren voelen heel snel aan welke geur ze aangenaam vinden en goed voor hen is. Ze zullen je dan ook laten merken als de geur hen niet aanstaat. Het kan even zoeken zijn naar de juiste geur, maar eens gevonden, geniet je beiden.

Het gebruik van aroma diffusers kan een aangename sfeer in je huis creëren, maar als kattenliefhebber is het essentieel om de veiligheid van je huisdier in gedachten te houden. Katten hebben een gevoelige reukzin en bepaalde etherische oliën kunnen schadelijk zijn voor hun gezondheid. Kies daarom zorgvuldig veilige oliën, verdun ze goed, en houd je kat in de gaten wanneer je de aroma diffuser gebruikt om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel en gezond voelt. Veiligheid gaat altijd boven alles als het om je geliefde huisdier gaat.

Denk eraan dat honden veel beter ruiken dan wij. Enkele druppels aromatherapie etherische olie zijn dus meer dan voldoende! Zorg dat je dieren zeker altijd de kamer kunnen ontglippen als ze het niet meer prettig vinden. Laat je dier wennen en vernevel in het begin niet meer dan 10 minuten.
Vind de ideale etherische olie en aromatherapie producten voor je troeteldier in het Zenful assortiment.

 

Voordelen

Huisdieren en dieren hebben een sterk ontwikkelde reukzin en zijn gevoelig voor geuren. Dit maakt aromatherapie een natuurlijke keuze voor het bevorderen van hun welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop aromatherapie gunstig kan zijn voor huisdieren:

 • Stressvermindering: Net als mensen kunnen huisdieren last hebben van stress. Reizen, veranderingen in hun omgeving of routines, en zelfs onweer kunnen angst veroorzaken. Etherische oliën zoals lavendel, kamille en rozemarijn kunnen helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.
 • Verlichting van lichamelijke klachten: Aromatherapie kan worden gebruikt om pijnlijke gewrichten, spierpijn en huidproblemen bij huisdieren te verlichten. Oliën zoals pepermunt, gember en tea tree hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
 • Bevordering van de slaap: Als je huisdier moeite heeft met slapen, kan een beetje lavendelolie op hun bed of deken helpen om een rustgevende slaapomgeving te creëren.
 • Insectenwerend: Citronella, eucalyptus en citroengras zijn enkele voorbeelden van etherische oliën die effectief zijn in het afweren van vlooien, teken en andere insecten.
 • Emotioneel welzijn: Aromatherapie kan huisdieren helpen omgaan met verlies, verlatingsangst en andere emotionele uitdagingen. Geuren zoals jasmijn, sandelhout en bergamot kunnen positieve emoties bevorderen.

 

Veilig gebruik van aromatherapie, etherische oliën en aroma diffuser bij huisdieren

Bij het gebruik van etherische oliën in een omgeving met huisdieren, is het van cruciaal belang om bewust te zijn van welke oliën potentieel schadelijk kunnen zijn voor hen. Sommige etherische oliën die veilig zijn voor mensen, kunnen toxisch zijn voor huisdieren zoals honden en katten.

Hoewel aromatherapie gunstig kan zijn voor huisdieren, is het dus van cruciaal belang om voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Verdunnen: Verdun etherische oliën altijd met een draagolie zoals kokosolie of olijfolie voordat je ze op de huid van je huisdier aanbrengt. Dit voorkomt huidirritatie.
 • Inademing: Laat huisdieren geen etherische oliën direct inhaleren. Gebruik een verdamper of diffuser om de geur in de lucht te verspreiden.
 • Overleg met een dierenarts: Voordat je aromatherapie gebruikt voor specifieke gezondheidsproblemen van je huisdier, raadpleeg altijd eerst een dierenarts.
 • Monitor de reactie: Let goed op hoe je huisdier reageert op aromatherapie. Als er tekenen van ongemak of allergische reacties optreden, stop dan onmiddellijk met het gebruik.

Hond kat verschillende huisdier

Richtlijnen per specifiek dier

Bij het toepassen van aromatherapie voor huisdieren is het essentieel om rekening te houden met de specifieke behoeften en gevoeligheden van elk dier. Hieronder vindt u gedetailleerde richtlijnen voor het gebruik van aromatherapie bij katten, honden en paarden.

Richtlijnen voor katten

 • Selectie van Oliën: Gebruik alleen oliën die veilig zijn voor katten, zoals lavendel en kamille.
 • Concentratie: Gebruik oliën in zeer verdunde vorm.
 • Toepassingsmethode: Vermijd directe toepassing op de huid. Gebruik diffusers of vernevel de olie in de ruimte.
 • Voorzichtigheid: Katten hebben een beperkt vermogen om bepaalde chemicaliën te verwerken. Vermijd oliën die fenolen en terpenen bevatten.

Richtlijnen voor honden

 • Veilige Oliën: Geschikte oliën voor honden zijn onder meer lavendel, pepermunt en kamille.
 • Toepassingsmethode: Verdun de oliën en breng ze aan op plaatsen waar de hond ze niet direct kan likken, zoals de nek of rug.
 • Observatie: Let op tekenen van ongemak of allergische reacties.
 • Regelmatige pauzes: Zorg ervoor dat de hond regelmatig pauzes krijgt van de geur.

Richtlijnen voor paarden

 • Geschikte oliën: Lavendel, eucalyptus en kamille zijn goede opties voor paarden.
 • Toepassing: Breng verdunde olie aan op gebieden zoals de manen of de borst.
 • Reactie van het paard: Let op de lichaamstaal van het paard. Als het zich ongemakkelijk voelt, stop dan onmiddellijk met het gebruik.
 • Consistentie: Gebruik aromatherapie consistent maar niet overmatig.

Algemene tips

 • Raadpleeg een Dierenarts: Voordat u aromatherapie introduceert, is het belangrijk om advies in te winnen bij een dierenarts.
 • Begin Langzaam: Introduceer nieuwe geuren geleidelijk en in lage concentraties.
 • Vermijd gevoelige gebieden: Breng etherische oliën nooit aan in de buurt van de ogen, neus of mond van het dier.
 • Ruimte om te ontsnappen: Zorg ervoor dat jouw huisdier de ruimte kan verlaten als het de geur niet verdraagt.

Door deze richtlijnen te volgen, kunt u de voordelen van aromatherapie veilig toepassen voor het welzijn van jouw huisdieren.

Aandachtspunten

 • Gebruik etherische oliën altijd in zeer verdunde vorm.
 • Vermijd het gebruik van oliën die giftig zijn voor het specifieke huisdier.
 • Introduceer aromatherapie geleidelijk en let op de reactie van jouw huisdier.
 • Raadpleeg altijd een dierenarts voordat u begint met aromatherapie voor jouw huisdier.

Blij met aromatherapie gebruik bij huisdier

Begin ook met aromatherapie gebruiken bij dieren

Aromatherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op het welzijn van je huisdier. Het is belangrijk om de juiste oliën te kiezen en ze op een veilige manier toe te passen, rekening houdend met de individuele behoeften en reacties van je huisdier. Met de juiste zorg en voorzichtigheid kan aromatherapie een positieve invloed hebben op de stemming, gezondheid en kwaliteit van leven van je trouwe metgezel. Het is altijd aan te raden om een dierenarts te raadplegen voordat u etherische oliën gebruikt in de nabijheid van huisdieren.

Wil je meer lezen over aromatherapie? Bekijk dan: Alles over aromatherapie

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.