Hoorde je al eens van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response)? Een tintelend gevoel op je hoofdhuid tot in je nek en wervelkolom. ASMRtists maken video’s waarbij ze op voorwerpen tikken, wrijven, haar kamen, geluiden maken… om je dit gevoel te bezorgen. Klinkt bizar, maar lees hier even mee wat het precies is.
Wat is ASMR?
ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Dit is een tintelend gevoel dat start op je hoofdhuid en van daar naar de achterkant van je nek en je bovenste wervelkolom loopt. Voor veel mensen is dit een rustgevend gevoel. Vergelijkbaar met kippenvel op je hoofd. Auditieve en visuele prikkels veroorzaken dit gevoel. Daarom maken mensen (ASMRtists) speciale video’s waarbij ze op voorwerpen tikken en wrijven, hun haar kammen en fluisteren. Ze versterken het geluid met een microfoon, zodat het extra goed hoorbaar is. De video’s zijn rustgevend en laten je goed in slaap vallen. Er zijn drie soorten prikkels:
- Zien
- Voelen
- Horen
De soorten triggers
Zien
Handbewegingen: een persoon maakt vloeiende handbewegingen om de geest te laten ontspannen. Vaak gebruikt in combinatie met fluisteren. Mensen vinden het ook fascinerend om bijvoorbeeld verschillende soorten kleuren verf op een rustige manier gemixt te zien worden.
Voelen
Met make-up kwasten over de microfoon wrijven, om het gevoel zo echt mogelijk te laten overkomen. Ook haar borstelen, masseren of wassen is ontspannend.
Horen
Van fluisteren, blazen tot krassen en tikken met je nagels op voorwerpen. Ook het geluid van typen en schrijven op papier kan rustgevend zijn. Anderen vinden het omslaan van bladzijdes of het tikkende geluid van de regen ontspannend. Zelfs aromatherapie producten worden ervaren als rustgevend. Er zijn veel ASMR youtube video’s hierover.
Soms worden meerdere triggers met elkaar gecombineerd. Denk aan een rollenspel, triggerende woorden (stipple, scratch, tap…) bij handelingen…
Wanneer ben je gevoelig voor ASMR?
Het kan goed zijn dat ASMR je helemaal niets doet. Anderen beleven dan weer een intens, ontspannend gevoel.
Wetenschappers van de Universiteit van Winnipeg onderzochten het brein van 11 mensen die ASMR ervaarden. Hieruit bleek dat het ‘defaultnetwerk’ (netwerk in de hersenen dat actief is bij rust) er bij deze mensen anders uitzag dan bij de controlegroep. Sommige gebieden in de hersenen werkten meer samen en andere minder.
Uit ander onderzoek blijkt dat ASMR ook gelinkt is aan je persoonlijkheid. Je bent gevoeliger voor ASMR als je meer open staat voor nieuwe dingen en soms ook emotioneel onstabieler bent.
Ontdekken of jij gevoelig bent voor ASMR? Doe hier de test.