Etherische olie bij baby’s: Leer er alles over

Baby en etherische olie

Als ouder is de gezondheid en het welzijn van uw baby van het grootste belang. Etherische oliën kunnen een waardevol hulpmiddel zijn om de gezondheid van uw baby te ondersteunen en te verbeteren. In deze uitgebreide blog zullen we dieper ingaan op het veilige en effectieve gebruik van etherische oliën bij baby’s, met voorbeelden van toepassingen zoals etherische olie voor slaap, hoesten en meer.

In het magazine ‘Etherische olie bij zwangerschap’ las je al dat je best voorzichtig omspringt met het gebruik van etherische oliën tijdens je zwangerschap. Raadpleeg steeds een arts of osteopaat voordat je olie gaat gebruiken. Je bent ook veel gevoeliger aan geuren waardoor je sommige etherische oliën veel te scherp zal vinden ruiken (anijs, kaneel, rozemarijn). Andere oliën zoals lavendel olie en citroen olie kunnen je dan wel weer tot rust brengen of net een oppepper geven. Lees nu hoe je etherische olie kunt gebruiken bij baby’s.

Etherische olie baby en kinderen

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn geconcentreerde extracten van planten, bloemen, bladeren, schors en wortels. Ze bevatten de natuurlijke geur en eigenschappen van de plant en worden al eeuwenlang gebruikt voor therapeutische doeleinden. Bij het gebruik van etherische oliën bij baby’s is voorzichtigheid geboden vanwege hun gevoelige aard.

Veiligheid voorop

De veiligheid van uw baby staat altijd voorop bij het gebruik van etherische oliën. Baby’s hebben een gevoelige huid en een kwetsbaar immuunsysteem, daarom moeten etherische oliën met zorg en voorzichtigheid worden gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsrichtlijnen:

 • Verdunning: Verdun etherische oliën altijd met een geschikte dragerolie, zoals kokosolie of amandelolie. Een veilige verdunningsverhouding voor baby’s is meestal 1-2 druppels etherische olie per 30 ml dragerolie.
 • Leeftijdsgerichte toepassingen: Pas de keuze van etherische oliën en hun concentratie aan op basis van de leeftijd van uw baby. Wat veilig is voor een ouder kind, kan te sterk zijn voor een pasgeborene.
 • Topische toepassing: Breng verdunde etherische oliën aan op de huid van uw baby, vermijd contact met ogen, mond en neus.
 • Inademing: Gebruik een diffuser om etherische oliën veilig in de lucht te verspreiden. Zorg ervoor dat de diffuser buiten het bereik van uw baby staat.
 • Raadpleeg een professional: Als u twijfelt over het gebruik van etherische oliën bij uw baby, raadpleeg dan altijd een kinderarts of een gecertificeerde aromatherapeut.

Voordelen van diffusie voor baby’s

Het gebruik van een diffuser met etherische oliën in de omgeving van uw baby biedt tal van voordelen:

 • Luchtkwaliteit verbeteren: Etherische oliën zoals lavendel of kamille kunnen de luchtkwaliteit in de babykamer verbeteren en helpen bij het creëren van een rustige en kalmerende sfeer.
 • Verlichting van congestie: Eucalyptusolie, geschikt voor baby’s ouder dan 3 maanden, kan worden gebruikt om de luchtwegen te openen en verlichting te bieden bij verkoudheid en congestie.
 • Slaapondersteuning: Lavendelolie in de diffuser kan helpen om uw baby te kalmeren voor het slapengaan en een diepere, meer vredige slaap bevorderen.
 • Emotioneel welzijn: Etherische oliën zoals mandarijn of kamille kunnen bijdragen aan het emotionele welzijn van uw baby door een positieve en ontspannen sfeer te creëren.

Verschillende soorten geur verspreiden aromatherapie

Hoe een diffuser te gebruiken

Het gebruik van een diffuser in de babykamer is eenvoudig en veilig. Volg deze stappen:

 1. Kies een kwalitatieve diffuser: Investeer in een hoogwaardige, ultrasone diffuser die specifiek is ontworpen voor etherische oliën. Zorg ervoor dat de diffuser eenvoudig te bedienen is en alle veiligheidsvoorschriften volgt.
 2. Plaats de diffuser buiten het bereik: Zet de diffuser op een veilige plaats, buiten het bereik van uw baby, bijvoorbeeld op een hoge plank of tafel.
 3. Vul de diffuser: Vul de diffuser met water volgens de instructies van de fabrikant. Voeg dan een paar druppels van een geschikte etherische olie toe.
 4. Zet de diffuser aan: Zet de diffuser aan en laat deze zijn werk doen. De etherische oliën worden in de lucht verspreid, waardoor een subtiele geur ontstaat.
 5. Houd toezicht: Houd altijd toezicht op de diffuser wanneer deze in de buurt van uw baby staat. Zorg ervoor dat uw baby de diffuser niet kan omstoten.

Geschikte etherische oliën voor baby’s

Hier zijn enkele etherische oliën die vaak als veilig en geschikt worden beschouwd voor gebruik bij baby’s in een diffuser:

 • Lavendelolie: Kalmeert en bevordert ontspanning voor een betere slaap.
 • Kamilleolie: Helpt bij het creëren van een rustige sfeer en ondersteunt emotioneel welzijn.
 • Mandarijnolie: Biedt een opbeurende en kalmerende geur.
 • Eucalyptusolie: Alleen geschikt voor baby’s ouder dan 3 maanden en kan congestie verlichten.

Toepassingen van etherische olie bij baby’s

Is het eindelijk zo ver en is je kindje geboren? Het begin van een gelukkig nieuw hoofdstuk in je leven. Soms ook wel een behoorlijk druk hoofdstuk. Zelf kan je dan enorm genieten van de ontspannende werking van lavendel olie als je deze ‘s avonds in een aroma diffuser vernevelt. Wil je graag je baby ook verwennen met deze heerlijke geur? Wacht dan even tot hij of zij ongeveer 3 maanden oud is. Dan kan je in kleine hoeveelheden zachte etherische olie geuren vernevelen (citroen, lavendel, sinaasappel) in de buurt van je baby. Eén druppeltje is vaak al genoeg. Met iets zwaardere geuren (eucalyptus en pepermunt) wacht je tot wanneer je kind 3 jaar is. Deze aroma’s zijn nog te sterk voor de kleine longen van je kind.

Lekker slapen baby

Etherische olie bij baby voor slaap

 • Voorbeeld: Lavendelolie
 • Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en is ideaal om een rustige sfeer in de babykamer te bevorderen. Plaats een paar druppels lavendelolie in de diffuser voor bedtijd om uw baby te helpen ontspannen en dieper te slapen.

Etherische olie bij baby voor hoesten en verkoudheid

 • Voorbeeld: Eucalyptusolie (alleen voor baby’s ouder dan 3 maanden)
 • Eucalyptusolie kan worden gebruikt om de luchtwegen van uw baby te openen en verlichting te bieden bij verkoudheid en congestie. Voeg enkele druppels eucalyptusolie toe aan de diffuser om de ademhaling van uw baby te vergemakkelijken.

Etherische olie bij baby voor emotioneel welzijn & spijsverteringsproblemen

 • Voorbeeld: Kamilleolie
 • Kamilleolie kan een kalmerend effect hebben en bijdragen aan emotioneel welzijn. Het gebruik van kamille in de diffuser kan helpen bij het creëren van een rustige en geruststellende omgeving voor uw baby.

Etherische olie bij baby voor huidirritaties

 • Voorbeeld: Kamilleolie of lavendelolie

Etherische olie voor baby’s algehele kalmering

 • Voorbeeld: Mandarijnolie
 • Mandarijnolie heeft een opbeurende en vrolijke geur. Het gebruik van mandarijnolie in de diffuser kan een positieve sfeer in de kamer van uw baby bevorderen en zowel de baby als de ouders een gevoel van vreugde geven.

Luchtreiniging

 • Etherische olie: Tea Tree
 • Tea tree-olie staat bekend om zijn antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het zuiveren van de lucht. Het gebruik van tea tree-olie in een diffuser kan de luchtkwaliteit in de babykamer verbeteren.

Het gebruik van etherische oliën bij baby’s kan tal van voordelen bieden, maar het is van het grootste belang om de veiligheid altijd voorop te stellen. Verdun de oliën goed en pas ze leeftijdsgericht toe. Etherische oliën kunnen helpen bij slaap, hoesten, spijsverteringsproblemen, huidirritaties, tandjes krijgen, krampjes, concentratie en ontspanning. Een goed begrip van etherische oliën en hun juiste toepassingen kan ouders helpen om op een veilige en doeltreffende manier te profiteren van de voordelen die deze natuurlijke remedies te bieden hebben voor de gezondheid en het welzijn van hun kostbare kleintjes.

Let op: niet oraal en op de huid gebruiken

LET OP: dien de etherische olie in geen geval oraal toe aan je baby en gebruik deze ook niet op de huid! De oliën zijn erg geconcentreerd en kunnen de huid van je kind irriteren. Zorg er daarom voor dat je de flesjes goed opbergt op een veilige plaats waar je kinderen niet aan kunnen. Voor gebruik op de huid is het beter om te wachten tot je kinderen 6 jaar zijn. Probeer dit dan geleidelijk aan en meng de zuivere etherische olie steeds met een natuurlijke draagolie. Gebruik geen essentiële pepermunt en eucalyptus olie op de huid. Ga je zo meteen leuk samen buiten spelen in de zon? Zorg er dan voor dat je kind geen sinaasappel, citroen of bergamot olie op heeft. Deze oliën zorgen er namelijk voor dat je sneller verbrandt.

Blije baby

Beginnen met etherische olie gebruiken voor jouw baby

Etherische oliën kunnen nuttige hulpmiddelen zijn voor het bevorderen van het welzijn van baby’s, maar veiligheid moet altijd voorop staan. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u etherische oliën bij baby’s jonger dan 3 maanden gebruikt.

Etherische oliën kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor ouders om de gezondheid en het welzijn van hun baby’s te ondersteunen. Het is echter van cruciaal belang om de veiligheidsrichtlijnen te volgen en te onthouden dat niet alle etherische oliën geschikt zijn voor baby’s, vooral niet voor pasgeborenen. Raadpleeg altijd een professional bij twijfel en volg de aanbevelingen voor verdunning en leeftijdsgerichte toepassingen. Met de juiste zorg en kennis kunt u de voordelen van etherische oliën veilig benutten voor uw kleintje.

Het gebruik van etherische oliën in een diffuser kan een waardevolle aanvulling zijn op de babyverzorging, mits de veiligheidsrichtlijnen worden gevolgd. Oraal gebruik wordt echter ten zeerste afgeraden voor baby’s vanwege de risico’s. Door de juiste oliën in een diffuser te gebruiken, kunt u bijdragen aan een rustige en ontspannen omgeving voor uw baby, wat kan resulteren in betere slaap en algeheel welzijn. Onthoud altijd dat de veiligheid en het comfort van uw baby de hoogste prioriteit hebben.

Wil je meer weten over aromatherapie? Lees die hier alles over aromatherapie.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.