Etherische olie bij verkoudheid en griep: Immuunsysteem boost

De herfst- en wintermaanden brengen niet alleen gezellige momenten bij open haarden en warme chocolademelk, maar helaas ook de seizoensgebonden verkoudheden en griepepidemieën. Het is een bekend feit dat verkoudheid en griep seizoensgebonden zijn en ons leven vaak flink kunnen ontregelen. Hoesten, niezen, verstopte neuzen en koorts zijn symptomen waar niemand graag mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die ons kunnen helpen om de symptomen te verlichten en ons immuunsysteem te versterken. Een van de meest populaire en effectieve natuurlijke benaderingen is het gebruik van etherische oliën. In deze uitgebreide gids ontdek je alle essentiële informatie over het gebruik van etherische oliën in aromatherapie om je te beschermen tegen verkoudheid, griep, ziektes, luchtweginfecties, en leer je hoe je je algehele welzijn, luchtwegen en immuunsysteem kunt stimuleren, zodat je sneller herstelt als je toch ziek wordt.

   
Hoesten en niezen
 

Wat zijn etherische oliën en hoe werken ze?

Etherische oliën zijn geconcentreerde extracten van planten, bloemen, kruiden en bomen. Ze bevatten de krachtige natuurlijke eigenschappen van deze planten in een zeer geconcentreerde vorm. Elk type etherische olie heeft zijn eigen unieke voordelen, variërend van ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen tot het verlichten van symptomen zoals verstopte neuzen en keelpijn.

De meest voorkomende manieren om etherische oliën te gebruiken zijn inhalatie (via diffusers of stoominhalatie) en topische toepassing (verdund met een dragerolie en op de huid aangebracht). Sommige oliën kunnen zelfs intern worden ingenomen, maar dit moet met voorzichtigheid gebeuren en alleen onder begeleiding van een ervaren aromatherapeut.

 
Hoe etherische olie gebruiken verkoudheid griep immuunsysteem
 

Top 5 etherische oliën bij verkoudheid, griep en luchtwegen

De top 5 beste etherische olie voor griep en verkoudheid:

 1. Tea Tree olie (Melaleuca alternifolia): Deze olie staat bekend om zijn krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het helpt bij de bestrijding van infecties en ondersteunt het immuunsysteem.
 2. Eucalyptus olie: Eucalyptusolie is effectief bij het verlichten van verstopte neuzen en hoesten. Het opent de luchtwegen en werkt slijmoplossend.
 3. Lavendelolie (Lavandula angustifolia): Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, maar het heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van stress, wat gunstig kan zijn voor het immuunsysteem.
 4. Oregano olie: Deze olie heeft sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het kan helpen bij het bestrijden van infecties en het versterken van de immuunrespons.
 5. Citroenolie (Citrus limon): Citroenolie is rijk aan vitamine C en heeft antioxiderende eigenschappen. Het kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem en het bestrijden van verkoudheden.

 
Longen luchtwegen griep en verkoudheid

Hoe kunnen etherische oliën helpen?

Bio etherische oliën kunnen op verschillende manieren helpen bij verkoudheid en griep, en een van de belangrijkste is het versterken van ons immuunsysteem. Hier zijn enkele manieren waarop etherische oliën ons kunnen helpen:

 • Antivirale en antibacteriële eigenschappen: Veel etherische oliën, zoals tea tree olie, eucalyptus olie en oregano olie, hebben krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het doden van ziekteverwekkers en het voorkomen van verdere verspreiding.
 • Ontstekingsremmend: Etherische oliën zoals lavendelolie en kamilleolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen en het verlichten van symptomen zoals keelpijn en hoesten.
 • Verlichting van symptomen: Sommige etherische oliën, zoals pepermuntolie en eucalyptusolie, kunnen helpen bij het openen van de luchtwegen en het verlichten van verstopte neuzen, waardoor ademhalen gemakkelijker wordt.
 • Stressvermindering: Verkoudheid en griep kunnen stress veroorzaken, wat ons immuunsysteem verder kan verzwakken. Etherische oliën zoals lavendelolie en bergamotolie kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat gunstig is voor ons immuunsysteem.
 
Olie in water

Hoe gebruik je etherische oliën bij verkoudheid en griep voor immuunsysteem boost?

Nu je begrijpt hoe etherische oliën kunnen helpen, is het belangrijk om te weten hoe je ze veilig kunt gebruiken bij verkoudheid en griep. Hier zijn enkele populaire toepassingsmethoden:

 • Aromatherapie: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een diffuser en laat het in de lucht verspreiden. Op deze manier kun je de voordelen van de olie inhaleren.
 • Stoominhalatie: Voeg enkele druppels etherische olie toe aan een kom heet water. Bedek je hoofd met een handdoek en inhaleer de stoom voorzichtig om verstopte neuzen en sinussen te verlichten.
 • Massage: Verdun een paar druppels etherische olie in een draagolie, zoals jojoba-olie of kokosolie, en masseer het op je borst, rug of voeten. Dit kan helpen bij het verlichten van congestie en ontspannen.
 • Bad: Voeg enkele druppels etherische olie toe aan een warm bad en geniet van de ontspannende voordelen terwijl je lichaam de oliën opneemt.

 

Immuunsysteem en verkoudheid/griep

Voordat we dieper ingaan op het gebruik van etherische oliën, is het belangrijk om te begrijpen hoe ons immuunsysteem werkt in relatie tot verkoudheid en griep. Ons immuunsysteem is onze verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Wanneer ons immuunsysteem sterk is, kunnen we deze indringers effectief bestrijden en voorkomen dat we ziek worden.

Verkoudheid en griep worden vaak veroorzaakt door virussen, zoals het rhinovirus en het influenzavirus. Deze virussen kunnen ons immuunsysteem verzwakken, waardoor ze gemakkelijker ons lichaam kunnen binnendringen en zich vermenigvuldigen. Dit leidt tot de vervelende symptomen die we allemaal kennen, zoals keelpijn, hoesten, niezen en vermoeidheid.

 
Heerlijk ademhalen in natuur

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

 • Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd, dus verdun ze altijd met een dragerolie voordat je ze op de huid aanbrengt.
 • Raadpleeg een aromatherapeut of zorgverlener voordat je etherische oliën intern inneemt.
 • Sommige oliën kunnen irriterend zijn voor de huid of slijmvliezen, dus test altijd eerst op een klein stukje huid voordat je ze op grote schaal gebruikt.
 • Gebruik etherische oliën met mate en volg de aanbevolen doseringen.

Raadpleeg altijd een arts als je ernstige of aanhoudende symptomen ervaart en overweeg etherische oliën als aanvulling op je medische behandeling. Met de juiste aanpak kunnen etherische oliën een waardevolle bondgenoot zijn in je strijd tegen verkoudheid en griep, en helpen ze je immuunsysteem te boosten voor een betere gezondheid en welzijn.

 

Begin ook met aromatherapie voor jouw gezondheid

Etherische oliën kunnen een waardevolle natuurlijke benadering zijn om verkoudheid en griep te bestrijden en ons immuunsysteem te versterken. Door de antivirale, ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen kunnen etherische oliën helpen bij het verlichten van symptomen en het versnellen van het herstelproces. Het is echter van cruciaal belang om etherische oliën met zorg te gebruiken en de veiligheidsrichtlijnen te volgen om de best mogelijke resultaten te behalen zonder bijwerkingen.

Wil je etherische olie kopen voor luchtwegen, griep of verkoudheid? Klik dan hier > etherische olie kopen of bekijk etherische oliën op bol.com.

Lees ook eens:

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.