Etherische olie mengen, mixen & combineren

Aromatherapie is een eeuwenoude kunst die gebruikmaakt van etherische oliën om fysieke, mentale en emotionele welzijn te bevorderen. Een essentieel aspect van aromatherapie is het creëren van aangepaste etherische oliemengsels, die specifieke voordelen en aroma’s combineren om aan individuele behoeften te voldoen. In deze uitgebreide gids zullen we de kunst van etherische olie mengen en mixen verkennen, inclusief tips, recepten en voorzorgsmaatregelen.

   
Druppel olie

Alle benodigdheden

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op de onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de etherische olie mengsel benodigdheden!

 

De basisprincipes van etherische oliën

Voordat we dieper ingaan op het mengen en combineren van etherische oliën, is het belangrijk om enkele basisprincipes te begrijpen:

1. Etherische oliën: Etherische oliën zijn geconcentreerde vluchtige verbindingen die worden gewonnen uit planten, bloemen, bladeren, schors, wortels en zaden. Deze oliën bevatten de natuurlijke geuren en geneeskrachtige eigenschappen van de plant.

2. Draagoliën: Draagoliën, ook wel basisoliën genoemd, zijn plantaardige oliën zoals jojoba, amandel, kokosnoot en olijfolie. Ze worden gebruikt om etherische oliën te verdunnen en op de huid aan te brengen. Draagoliën helpen de etherische oliën gelijkmatig te verspreiden en verminderen het risico op huidirritatie.

Lees ook eens de blog: Etherische olie verdunnen

3. Verdampen en topische toepassing:

Etherische oliën kunnen op twee belangrijke manieren worden gebruikt: verdampen (inhalatie) en topische toepassing (op de huid). Verdampen is geschikt voor aromatherapie, terwijl topische toepassing wordt gebruikt voor massage en huidverzorging.

Beginnen met mengen
 

Stappenplan om etherische olie te mengen, mixen en combineren

Het mengen van etherische oliën vereist zowel creativiteit als enige kennis van de eigenschappen van de oliën. Hier zijn enkele overwegingen bij het mengen van etherische oliën:

Stap 1. Kies een doel

Bepaal het specifieke doel van je mengsel. Wil je ontspannen, energie krijgen, je humeur verbeteren, je immuunsysteem stimuleren of misschien hoofdpijn verlichten? Het kiezen van een doel zal je helpen bij het selecteren van de juiste oliën.

Stap 2. Ken de eigenschappen van de oliën

Elke etherische olie heeft unieke eigenschappen, waaronder aroma, therapeutische eigenschappen en intensiteit. Sommige oliën zijn kalmerend, terwijl andere stimulerend zijn. Onderzoek de oliën die je wilt gebruiken om te begrijpen hoe ze op elkaar reageren.

Stap 3. Noten van etherische oliën

Etherische oliën kunnen worden ingedeeld in topnoten, middennoten en basisnoten, vergelijkbaar met de noten in een muzikale compositie:

 • Topnoten: Deze oliën hebben een lichte geur en verdampen snel. Ze zijn meestal verfrissend en energiek. Enkele voorbeelden zijn citroen, pepermunt en bergamot.
 • Middennoten: Middennoten zijn balancerende oliën die de top- en basisnoten verbinden. Ze hebben een breder scala aan therapeutische eigenschappen en aroma’s. Lavendel, rozemarijn en geranium zijn voorbeelden van middennoten.
 • Basisnoten: Basisnoten hebben een diepere en langdurige geur. Ze fungeren als fixatieven en zorgen ervoor dat het mengsel langer blijft ruiken. Voorbeelden zijn cederhout, sandelhout en vanille.

Wil je meer lezen over de noten? Lees dan de blog: Parfum: Geurnoten Alles wat je moet weten

Stap 4. Houd rekening met de intensiteit

Sommige etherische oliën hebben een sterke geur en kunnen andere oliën domineren. Wees voorzichtig bij het toevoegen van oliën met intense aroma’s, en begin met kleine hoeveelheden om het gewenste evenwicht te vinden.

Bekijk ook eens: De geur sterkte van etherische oliën

Stap 5. Mengverhoudingen

Er zijn geen vaste regels voor mengverhoudingen, maar hier is een algemene richtlijn voor het maken van een basismengsel:

 • Voor een rollerfles (10 ml): Voeg 3-5 druppels etherische olie toe aan een draagolie naar keuze.
 • Voor een diffuser: Voeg 3-10 druppels etherische olie toe aan water, afhankelijk van de grootte van je diffuser.

Je kunt deze verhoudingen aanpassen op basis van je persoonlijke voorkeur en de specifieke eigenschappen van de oliën.

 
Etherische oliën van Zenful

Populaire etherische oliemengsels, ideeën en inspiratie

Hier zijn enkele populaire etherische oliemengsels en hun toepassingen:

1. Ontspanningsmengsel

Doel: Stress verminderen en ontspannen

 • 4 druppels lavendel (middennoot)
 • 3 druppels kamille (middennoot)
 • 2 druppels ylang ylang (basisnoot)
 • Verdunnen met 10 ml jojobaolie of amandelolie

Dit mengsel is kalmerend en helpt bij het verminderen van stress en angst. Dit mengsel kan worden gebruikt voor een ontspannende massage of in een diffuser voor een rustige, ontspannende sfeer.

2. Energie boost mengsel

Doel: Energie en concentratie verhogen

 • 3 druppels pepermunt (topnoot)
 • 3 druppels rozemarijn (middennoot)
 • 2 druppels citroen (topnoot)
 • Verdunnen met 10 ml jojobaolie of olijfolie

Dit mengsel is verfrissend en stimulerend. Dit mengsel kan worden gebruikt voor een oppeppende massage of in een diffuser om je energie en focus te verhogen.

3. Immuun versterkend mengsel

Doel: Versterken van het immuunsysteem

 • 3 druppels tea tree (middennoot)
 • 3 druppels eucalyptus (topnoot)
 • 2 druppels wierook (basisnoot)
 • Verdunnen met 10 ml jojobaolie of amandelolie

Dit immuunversterkende mengsel kan worden gebruikt voor massages op de borst, nek en rug om het immuunsysteem te ondersteunen. Daarnaast kun je een paar druppels van dit mengsel toevoegen aan een kom met heet water en stoom inademen om congestie te verlichten bij verkoudheid of griep. Het biedt zowel lichamelijke als emotionele ondersteuning om je welzijn te bevorderen.

Experimenteer met verschillende oliën en mengsels om te ontdekken welke het beste bij jouw behoeften passen. Onthoud altijd dat de kracht van etherische oliën ligt in hun natuurlijke eigenschappen en aroma’s, dus geniet van de aromatische reis terwijl je je welzijn verbetert.

Onthoud dat etherische oliën krachtig zijn, dus gebruik ze met zorg en volgens de juiste verdunningsverhoudingen. Als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent, raadpleeg dan altijd een professionele aromatherapeut voordat je etherische oliën gebruikt.

 
Blij in natuur

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik

Hoewel etherische oliën natuurlijk zijn, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

 • Verdun altijd etherische oliën met een draagolie voor gebruik op de huid om huidirritatie te voorkomen.
 • Test een klein deel van je huid voordat je een nieuw mengsel op grote schaal gebruikt, vooral als je gevoeligheid of allergieën hebt.
 • Sommige oliën zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen of huisdieren. Raadpleeg een professional voordat je etherische oliën gebruikt in deze gevallen.
 • Bewaar etherische oliën op een koele, donkere plaats, buiten het bereik van kinderen.
 • Wees voorzichtig bij het inademen van grote hoeveelheden etherische oliën, vooral bij gebruik in een diffuser. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheden.
 

Begin ook met jouw eigen etherische olie mix, combinatie en mengsel

Het mengen, mixen en combineren van etherische oliën is een creatieve en bevredigende manier om aromatherapie aan je dagelijks leven toe te voegen. Met de juiste kennis van de eigenschappen van oliën, noten en toepassingen, kun je aangepaste mengsels maken om aan je specifieke behoeften te voldoen. Experimenteer, wees creatief en geniet van de geurige wereld van etherische oliën terwijl je je fysieke, mentale en emotionele welzijn verbetert.

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.