Etherische oliën en emoties

Ontdek etherische olie van de maand en geniet het hele jaar

Emoties zijn een fundamenteel onderdeel van ons dagelijks leven. Van blijdschap en vreugde tot verdriet en woede, emoties kunnen ons humeur en onze energie drastisch beïnvloeden. Er zijn veel manieren om onze emoties te reguleren, zoals meditatie, beweging en therapie. Maar wist je dat etherische oliën ook kunnen helpen bij het reguleren van emoties? In dit artikel zullen we bespreken hoe etherische oliën kunnen helpen bij het beheersen van emoties en stress.

   
Etherische olie en emoties hoe gebruik je het

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn geconcentreerde vloeistoffen die worden gewonnen uit de bladeren, bloemen, wortels en andere delen van planten. Deze oliën worden al duizenden jaren gebruikt voor aromatherapie en hebben een breed scala aan toepassingen, waaronder het reguleren van emoties. Elke etherische olie heeft zijn eigen unieke samenstelling en eigenschappen, en sommige oliën zijn beter geschikt voor bepaalde emoties dan andere.

 

Hoe werken etherische oliën bij emoties?

Etherische oliën werken op verschillende manieren bij emoties. Allereerst kunnen de geuren van bepaalde oliën ons humeur en onze emoties direct beïnvloeden. Bijvoorbeeld, de geur van lavendelolie kan kalmerend en ontspannend werken, terwijl de geur van sinaasappelolie kan zorgen voor een vrolijkere stemming.

Daarnaast kunnen etherische oliën ook fysieke reacties in ons lichaam veroorzaken. Wanneer we etherische oliën inademen, kunnen de moleculen onze zintuiglijke receptoren activeren en signalen naar ons limbisch systeem sturen. Dit systeem is betrokken bij emoties, geheugen en motivatie. Wanneer we etherische oliën inademen, kan ons limbisch systeem reageren door bepaalde hormonen vrij te geven die onze emoties kunnen beïnvloeden.

 
Welke etherische olie gebruiken voor welk gevoel

Welke etherische oliën zijn goed voor emoties?

Er zijn veel etherische oliën die kunnen helpen bij het reguleren van emoties. Hier zijn enkele oliën die vaak worden gebruikt voor specifieke emoties: 

 • Lavendelolie: kalmerend en ontspannend, goed voor angst en stress
 • Bergamotolie: opbeurend en rustgevend, goed voor depressie en verdriet
 • Pepermuntolie: verfrissend en stimulerend, goed voor vermoeidheid en concentratieproblemen
 • Rozemarijnolie: energiek en stimulerend, goed voor lethargie en vermoeidheid
 • Ylang ylang olie: rustgevend en ontspannend, goed voor angst en spanning
 • Citroenolie: verfrissend en verkwikkend, goed voor verbetering van de stemming en energie
 • Patchouli olie: aardend en kalmerend, goed voor stress en onrustige emoties
 • Sinaasappelolie: opbeurend en vrolijk, goed voor vermoeidheid en somberheid

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van etherische oliën voor emoties persoonlijk kan zijn. Wat voor de ene persoon werkt, kan anders zijn voor een andere persoon. Experimenteer en ontdek welke oliën het beste bij jouw emoties passen.

 

Hoe gebruik je etherische oliën bij emoties?

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken voor emoties, waaronder:

 • Diffusie: Gebruik een aroma diffuser om etherische oliën in de lucht te verspreiden en de geur in te ademen. Dit kan helpen bij het reguleren van emoties en het creëren van een kalmerende of opbeurende sfeer in huis.
 • Massage: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een draagolie, zoals jojoba-olie of amandelolie, en gebruik dit mengsel om een ontspannende massage uit te voeren.
  Lees ook eens: Etherische olie verdunnen – Hoe, wat, waarom en tips
 • Inhalatie: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een kom met heet water en inhaleer de stoom. Dit kan helpen bij het verlichten van stress en spanning. Je kunt ook een aroma inhaler gebruiken.
 • Bad: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een warm bad om te ontspannen en te kalmeren.
 
Soorten etherische olie

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Hoewel etherische oliën veel voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken en veiligheidsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Verdun etherische oliën altijd voordat je ze op de huid aanbrengt. Gebruik een draagolie, zoals jojoba-olie of amandelolie.
 • Gebruik alleen hoogwaardige etherische oliën van een gerenommeerde bron.
 • Houd etherische oliën buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
 • Raadpleeg een arts voordat je etherische oliën gebruikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een medische aandoening hebt.
 
Springen gevoelens blij vrolijk

Conclusie

Etherische oliën kunnen een effectieve manier zijn om emoties te reguleren en stress te verminderen. Door gebruik te maken van de juiste oliën en toepassingen, kunnen etherische oliën helpen bij het creëren van een kalmerende en ontspannende sfeer, of juist bij het opwekken van een energieke en opbeurende stemming. Maar zoals altijd is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van etherische oliën.

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.