Feng shui in huis: Een complete gids

Feng Shui

Welkom in de wereld van Feng Shui, een eeuwenoude kunst die gericht is op het creëren van harmonie en balans in je leefruimte. In deze blog verkennen we de essentie van Feng Shui en hoe je deze kunt toepassen in verschillende ruimtes van je huis, zoals de slaapkamer en woonkamer, om een vredige, productieve en positieve omgeving te creëren.

   
essentie steen plant elementen

Top 10

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op de onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 populaire feng shui producten!

-> Bekijk top 10 op Bol.com

 

De betekenis van Feng Shui

Feng Shui, letterlijk vertaald als “wind” en “water”, is een oude Chinese praktijk die gericht is op het harmoniseren van individuen met hun omgeving. Het is gebaseerd op de Taoïstische visie en begrip van de natuur, vooral de idee dat het land leeft en gevuld is met Chi, of energie. De vijf elementen van Feng Shui – hout, vuur, aarde, metaal, en water – zijn de bouwstenen van de fysieke wereld en spelen een cruciale rol in het brengen van balans en harmonie in ons huis.

 

Feng Shui in de slaapkamer

De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in Feng Shui. Het is de plek van rust en herstel. Een goede Feng Shui slaapkamer bevordert een harmonieuze stroom van voedende, levendige en sensuele energie. De ideale positie voor het bed is zo ver mogelijk van de deur en niet rechtstreeks in lijn met deze. Zachte, rustgevende kleuren en een minimale inrichting helpen bij het creëren van een rustige omgeving. Vermijd spiegels die het bed weerspiegelen en elektronische apparaten die de rust kunnen verstoren.

De slaapkamer is onze toevluchtsoord voor rust en herstel. Enkele tips voor het toepassen van Feng Shui in de slaapkamer:

 • Bedplaatsing: Plaats je bed zo dat je een duidelijk zicht hebt op de deur, maar niet direct in lijn ermee.
 • Kleuren: Gebruik zachte, aardse tinten om een rustgevende sfeer te creëren.
 • Decor: Minimaliseer de hoeveelheid elektronica en rommel. Voeg elementen toe die rust en sereniteit bevorderen, zoals zachte verlichting en rustgevende kunstwerken.
Feng shui in slaapkamer

Feng Shui in de woonkamer

De woonkamer, een centrale ruimte in het huis, moet een gevoel van welkom en comfort uitstralen. In Feng Shui draait het allemaal om het bereiken van een balans tussen yin (rustgevend) en yang (actief) energie. Kies voor een open en toegankelijke opstelling van meubels om de stroom van energie te bevorderen. Integratie van planten kan ook helpen om de energie in de ruimte te verbeteren en te zuiveren.

De woonkamer is het hart van het huis, waar we entertainen en ontspannen. Feng Shui-tips voor de woonkamer zijn:

 • Meubelopstelling: Zorg voor een open en uitnodigende opstelling. Meubels moeten de ruimte niet blokkeren maar de stroom van Chi bevorderen.
 • Kleurgebruik: Kies kleuren die balans en harmonie bevorderen. Groen en blauw kunnen rustgevend werken, terwijl aardetinten stabiliteit brengen.
 • Planten: Levende planten kunnen helpen om de energie te zuiveren en te vernieuwen.

Regels en principes

Enkele basisprincipes van Feng Shui omvatten het opruimen van rommel, omdat het blokkades in je leven kan veroorzaken, en het zorgen voor een goede Chi-stroom door een opgeruimde en georganiseerde ruimte. De Bagua-kaart, een Feng Shui energiekaart, is een tool om te bepalen welke delen van je huis verbonden zijn met specifieke aspecten van je leven.

 • De Bagua-kaart: Deze kaart helpt bij het toewijzen van verschillende aspecten van je leven aan verschillende delen van je huis.
 • De Vijf Elementen: Zorg voor een balans van de vijf elementen in je inrichting.
 • Opruimen: Regelmatig opruimen is essentieel in Feng Shui. Een opgeruimde ruimte bevordert een vrije stroom van Chi.

Rustgevend kaars plant harmonie en balans

Praktische tips en veelvoorkomende valkuilen

Enkele eenvoudige tips om Feng Shui in je huis toe te passen zijn onder meer het houden van de voordeur vrij van obstakels, het gebruik van rustgevende kleuren, en het zorgen voor voldoende natuurlijk licht. Vermijd scherpe hoeken en houd de ruimte onder je bed vrij van opslag om de energiestroom niet te blokkeren.

 • De voordeur: Zorg ervoor dat de voordeur vrij is van obstakels. Dit is waar Chi binnenkomt.
 • Spiegels: Plaats spiegels zorgvuldig. Ze mogen niet direct tegenover de deur of het bed staan, omdat ze Chi kunnen afbuigen of verspreiden.
 • Waterkenmerken: Vermijd waterkenmerken in de slaapkamer, omdat ze rust kunnen verstoren.
 

Conclusie

Feng Shui kan een krachtig hulpmiddel zijn om harmonie en balans in je huis, slaapkamer en woonkamer te brengen. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je een vredige, energieke en welvarende omgeving creëren.

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.