Kleur in je interieur

Kleur in je interieur creëert een bepaalde sfeer en beïnvloedt je humeur. Het is daarom heel belangrijk om goed na te denken welke kleuren je laat terugkomen. Kies voor geel voor een frisse oppepper of voor blauw voor rust in de slaapkamer.

Lees hier de interieur kleurtips en wordt een echte kleurenkenner!

Warme kleuren

Rood: emotie en energie

Je bent vastberaden en gaat voor je doel. Het is de kleur van passie, actie en gevaar. Gebruik rood in je interieur om een intieme en uitnodigende sfeer te creëren. Wees er echter matig mee, want de kleur kan snel dominant overkomen.

Rood is een krachtige kleur die emotie en energie oproept. Het kan de eetlust stimuleren, wat het een geweldige keuze maakt voor eetkamers. Gebruik het spaarzaam in andere ruimtes om een dramatisch accent toe te voegen.

Oranje

Ben je creatief? Dan stimuleert een oranje hobbykamer je creatieve brein nog meer. De kamer krijgt een warme gloed waar je meteen goed gezind van wordt. Combineer oranje bijvoorbeeld met aardtinten voor een mooie balans.

Geel: vrolijk en energiek

Misschien heb je al zonnetjes van kinderen in huis. Nog meer zon? Kies dan voor gele kleuraccenten in je interieur. Goed voor extra blije zonnetjes in huis. De kleur reflecteert licht en fleurt zo donkere ruimtes op. Gebruik geel echter niet te veel, om vermoeidheid te voorkomen.

Geel is een vrolijke en energieke kleur. Het kan een positieve sfeer creëren in keukens, woonkamers en kinderkamers. Wees voorzichtig met te veel geel, omdat het overstimulerend kan zijn.

Bruin

Jij denkt misschien ook dat bruin een saaie kleur is? Fout! Je kan bruin goed combineren met zowel warme als koude tinten. Let er wel op om voldoende licht op de kleur te laten invallen om deze levendig te houden. Bruin straalt comfort en veiligheid uit en toont dat je een persoon bent die snel taken voor elkaar krijgt. Zo combineer je bijvoorbeeld bruine houten meubels heel mooi met groene planten. Planten hebben trouwens heel wat voordelen in je interieur. Je leest er hier meer over.

Koude kleuren

Blauw: kalmte en rust

Word jij ook helemaal zen van die helderblauwe zee op vakantie? Logisch. Blauw straalt sereniteit, frisheid en rust uit. Match de kleur heel eenvoudig met je je meubels in andere kleuren of net met verschillende andere blauwtinten. Een blauw nachtkastje als perfecte final touch van de slaapkamer om je aroma diffuser op te zetten. Wees echter niet te enthousiast met deze kleur. Te veel blauw maakt je minder enthousiast.

Blauw straalt kalmte en rust uit. Het is een uitstekende keuze voor slaapkamers en badkamers, waar ontspanning centraal staat. Donkerblauw kan een gevoel van elegantie en diepgang toevoegen, terwijl lichtblauw een gevoel van frisheid en lichtheid brengt.

Groen: natuur en harmonie

De kleur van hoop en groen. Qua persoonlijkheid ben je helpend en zorgzaam. Groen in de woonkamer brengt rust en evenwicht. Goed om heerlijk te kunnen ontspannen in de zetel na een drukke werkdag. Verf je yogakamer groen voor nog meer rust. De werkkamer kan ook deze kleur gebruiken, indien je je graag beter wil kunnen concentreren.

Groen symboliseert de natuur en harmonie. Het is ideaal voor slaapkamers, woonkamers en thuiskantoren, waar het een gevoel van balans en frisheid brengt. Donkergroen kan een gevoel van luxe uitstralen, terwijl lichtgroen een gevoel van vernieuwing oproept.

Paars: luxe en creativiteit

Voordat je paars in je interieur gebruikt, weet je best dat paars uit rood en blauw bestaat. Wil je de kamer aan de noordelijke kant van je huis in het paars pimpen? Dan zullen voornamelijk de koude karakteristieken overheersen. Kies je voor de zuidelijke kant van het huis, dan oogt het paars veel warmer.

Paars straalt luxe en creativiteit uit. Het is een geweldige keuze voor slaapkamers en studieruimtes. Donkerpaars kan een gevoel van diepte en elegantie brengen, terwijl lichtpaars een gevoel van dromerigheid oproept.

Niet officiële kleuren

Zwart

Voor wie durft, is een zwarte accentmuur lekker gewaagd. Let wel op dat zwart het licht opslorpt. De kleur creëert schaduw en geeft vormen wel heel duidelijk weer. Zwart combineert mooi met andere kleuren. Een kleur je ook vaak in behang terugvindt. Voor extra punch, kan je zwart met rood combineren.

Wit

Voor een huis met kleine ruimtes, is wit ideaal. Wit vergroot de ruimte door licht te weerkaatsen. De kleur komt veel terug in moderne designs.   In combinatie met andere kleuren, is wit een levendige kleur. Varieer bij het combineren met andere kleuren of verschillende tinten wit.

Inspiratie voor kleurrijk interieur

Nu je meer weet over de psychologie van kleur, laten we wat inspiratie opdoen om je huis te transformeren:

1. Accentmuren: Voeg een accentmuur toe in een gedurfde kleur om een ruimte direct tot leven te brengen. Dit is een uitstekende manier om kleur te introduceren zonder de hele ruimte te domineren.

2. Kleurrijke decoraties: Gebruik kleurrijke decoratieve items zoals kussens, kunstwerken en vazen om je interieur op te vrolijken. Dit stelt je in staat om de kleuren gemakkelijk te veranderen als je wilt experimenteren.

3. Meubels: Overweeg om meubels in opvallende kleuren te kiezen. Een felgekleurde bank of eettafel kan een sterk visueel statement maken.

4. Natuurlijke elementen: Breng de natuur binnen met planten. Het groen van planten kan een gevoel van frisheid en harmonie toevoegen aan elke ruimte.

5. Kleurenpaletten: Experimenteer met kleurenpaletten die bij je persoonlijke smaak passen. Combineer bijvoorbeeld neutrale tinten met levendige accentkleuren voor een gebalanceerd effect.

Begin ook bewust kleuren te kiezen in je interieur

Het gebruik van kleur in je interieur is een creatieve en persoonlijke manier om je huis te transformeren en de sfeer te beïnvloeden. Of je nu kiest voor subtiele tinten of gedurfde kleuren, het juiste kleurgebruik kan een verschil maken in hoe je je thuis voelt. Dus, durf te experimenteren en laat kleur een positieve rol spelen in je dagelijks leven.

Koos jij al jouw nieuwe accentkleur?

Bekijk verf op bol.com of bekijk wooninspiratie.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.