Zenful Logo Zwart Fit Transparant Desktop

Lavendel: Frankrijk-gevoel

lavendel planten

Ja hoor, het Zuiden van Frankrijk, sjirpende krekels, lekker relaxen bij het zwembad en natuurlijk die indringende lavendelgeur. Puur genieten. Een plant met heerlijk geurende paarse bloemen die lang mee teruggaat in de tijd.

 

Oorsprong

In het Middellandse Zeegebied groeien meer dan 40 soorten lavendel. De echte wilde lavendel groeit op 1600 meter hoogte en wordt met de hand ontgonnen. Heel wat soorten zijn wintervast, waardoor je ze nu ook bij ons in de tuinen ziet. Probeer maar eens om lavendel met witte bloemen te spotten. Die bestaat ook!

 

Terug in de tijd

De bloemen ruiken heerlijk. Dat ontging ook de Grieken en de Romeinen niet. Zij gebruikten lavendelbloemen om hun huizen en baden met een zoete, kruidige geur te vullen. Wij zetten dit voort en verwerken het aroma in cosmetica, zeep en parfum. Medisch gebruiken we de lavendelolie dan weer als ontsmettingsmiddel.

 

Zuivere etherische lavendel olie

Als je de bloemen verwerkt, krijg je etherische lavendel olie. Een olie om volledig te ontspannen na een stressvolle dag. De rustgevende, zoete, kruidige geur brengt rust in je geest, lichaam en ziel. Vernevel de olie tijdens je yogasessie in een Zenful diffuser of gewoon bij een mok thee en een goed boek in de zetel. Jouw intens moment van rust en balans. Elke kamer in huis is met deze geur gediend. De slaapkamer om je goed diep te laten slapen, de woonkamer voor een kruidige, zoete bloemengeur. Enkele druppels in de Zenful-diffuser en ‘hallo Frankrijk-gevoel’.

 

Lavendel in de keuken

Voor wie zich afvraagt welke kruiden er nu allemaal in Provençaalse kruiden zitten, mag lavendel alvast aan het lijstje toevoegen. Je vindt de bloemen van de plant ook terug in honing. Je kan lavendelhoning trouwens eenvoudig zelf maken. Meng 250 gram vloeibare honing met een halve kop lavendelbloemen en laat 4 weken intrekken. Spannend of dat de kinderen het even lekker vinden als jij. Wil je graag een extra toets geven aan je desserts? Meng dan wat lavendelbloemen met suiker, laag per laag en laat 4 weken trekken. Je gebak smaakt nu net dat tikkeltje anders. Smullen!

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…