Lavendel: plant, soorten en olie. Welke moet ik kiezen?

Natuurlijke producten worden steeds populairder, en een van de meest geliefde planten en oliën in deze categorie is lavendel. Lavendel staat bekend om zijn veelzijdigheid en wordt al eeuwenlang gebruikt voor zowel medicinale als aromatische doeleinden. In deze blog zullen we dieper ingaan op verschillende soorten lavendelplanten en lavendelolie, en u helpen bij het kiezen van de juiste variant voor uw behoeften.

   
Lavendel zen

Lavendel: Een overzicht van de soorten

Lavendel (Lavandula) is een aromatische plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en staat bekend om zijn kenmerkende geur en prachtige paarse bloemen. Er zijn meer dan 40 verschillende soorten lavendel, maar de meest voorkomende soorten worden meestal geclassificeerd als “echte” lavendel (Lavandula angustifolia), “spijklavendel” (Lavandula latifolia) en Lavandin (Lavandula x intermedia). De keuze tussen deze soorten hangt af van de beoogde toepassing.

1. Lavandin (Lavandula x intermedia): De meest populaire lavendelsoort

Lavandin is een hybride lavendelsoort die ontstaat uit de natuurlijke kruising tussen echte lavendel (Lavandula angustifolia) en spijklavendel (Lavandula latifolia). Dit gebeurt voornamelijk in het zuiden van Frankrijk. Lavandin staat bekend om zijn intense geur en wordt vaak commercieel verbouwd voor de productie van lavendelolie. Hier zijn enkele populaire soorten Lavandin:

 • Lavandula x intermedia ‘Grosso’: Dit is een van de meest voorkomende Lavandin-variëteiten en wordt gekweekt voor de productie van lavendelolie. Het heeft een krachtige, frisse geur en wordt vaak gebruikt in zeep, parfums en luchtverfrissers.
 • Lavandula x intermedia ‘Super’: Deze variëteit heeft lange, slanke bloemen en wordt ook gewaardeerd om zijn olieproductie. De geur is iets scherper dan die van echte lavendel.
 • Lavandula x intermedia ‘Abrial’: Abrial heeft een zoetere, mildere geur in vergelijking met sommige andere Lavandin-variëteiten. Het wordt soms gebruikt in cosmetica en aromatherapie.

2. Echte Lavendel (Lavandula angustifolia)

Echte lavendel, ook bekend als Engelse lavendel, is de meest voorkomende en populaire lavendelsoort. Het staat bekend om zijn zoete, delicate geur en wordt vaak gebruikt voor aromatherapie, culinaire toepassingen en het maken van essentiële oliën. De echte lavendel komt vaak uit Bulgarije of Frankrijk. Hier zijn enkele populaire variëteiten van echte lavendel:

 • Lavandula angustifolia ‘Hidcote’: Deze variëteit heeft diep paarse bloemen en een sterke geur. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van lavendelolie.
 • Lavandula angustifolia ‘Munstead’: Een compacte variëteit met grijsgroene bladeren en donkerpaarse bloemen. Het is ideaal voor het kweken van lavendel in potten.
 • Lavandula angustifolia ‘Lavender Lady’: Een laagblijvende variëteit die uitstekend geschikt is voor borders en rotstuinen.

3. Spijklavendel (Lavandula latifolia)

Spijlavendel, ook bekend als breedbladige lavendel, heeft een scherpere, meer kamferachtige geur dan echte lavendel. Het wordt minder vaak gebruikt voor aromatherapie, maar heeft andere waardevolle toepassingen, zoals in schoonheidsproducten en als insectenwerend middel. Enkele veelvoorkomende soorten spijklavendel zijn:

 • Lavandula latifolia ‘Cedar’: Deze variëteit heeft een aangename geur en wordt vaak gebruikt voor het maken van lavendelolie.
 • Lavandula latifolia ‘Royal Crown’: Deze soort heeft bredere bladeren en wordt soms gebruikt voor decoratieve doeleinden.

4. Lavendel Fine (Lavandula angustifolia)

Lavendel Fine, ook bekend als “Lavande vraie” of “Lavande officinale,” is een specifieke variëteit van echte lavendel (Lavandula angustifolia) die afkomstig is uit Frankrijk, voornamelijk uit de regio Haute-Provence. Deze Franse lavendelsoort staat bekend om zijn superieure kwaliteit en is een van de meest gewaardeerde lavendelsoorten ter wereld. Het heeft een delicaat, subtiel aroma en wordt vaak gebruikt voor therapeutische doeleinden en in de parfumindustrie.

Lavendel Fine uit Frankrijk is bijzonder geliefd vanwege de unieke groeiomstandigheden in de Provence, zoals de hoogte waarop het wordt geteeld en de ideale klimatologische omstandigheden. De olie die uit deze lavendelvariëteit wordt gewonnen, wordt als van de hoogste kwaliteit beschouwd en wordt vaak gebruikt in aromatherapie, massageoliën, badproducten en huidverzorging.

Als je op zoek bent naar de meest verfijnde en hoogwaardige lavendelolie, is Lavendel Fine uit Frankrijk de ideale keuze vanwege de reputatie en de specifieke groeiomstandigheden van dit gebied.

 
Aromatherapie producten gemaakt van soort

 

Lavendelolie: Welke moet ik kiezen?

De keuze van de juiste lavendelolie hangt af van uw specifieke behoeften. Hier zijn enkele toepassingen en welke lavendelolie het meest geschikt is:

 • Aromatherapie: Als u op zoek bent naar lavendelolie voor ontspanning, stressvermindering en slaapbevordering, is echte lavendelolie (Lavandula angustifolia) de beste keuze vanwege zijn milde en aangename geur.
 • Huidverzorging: Lavendelolie kan worden gebruikt voor huidverzorging, zoals het behandelen van acne, littekens en huidirritaties. Echte lavendelolie is de veiligste keuze voor huidtoepassingen vanwege zijn milde eigenschappen.
 • Insectenwerend middel: Spijkavendelolie (Lavandula latifolia) heeft sterkere afweerkrachten tegen insecten vanwege zijn scherpere geur. Gebruik het in kaarsen of sprays om muggen op afstand te houden.
 • Culinaire toepassingen: Als u van plan bent lavendel te gebruiken in de keuken, zorg er dan voor dat u een eetbare lavendelvariëteit gebruikt, zoals Lavandula angustifolia ‘Munstead’. Gebruik slechts een paar druppels olie om gerechten op smaak te brengen.

Het is belangrijk op te merken dat je bij het kopen van lavendel planten of lavendelolie moet letten op de zuiverheid en kwaliteit. Kies voor biologische, stoom gedestilleerde oliën zonder toevoegingen of synthetische stoffen voor de beste resultaten, zoals die van Zenful.

Vlinder op lavendel bloem

Welke lavendel plant moet ik kiezen?

Lavendel is een prachtige en veelzijdige plant die in diverse soorten en variëteiten voorkomt, en het kiezen van de juiste lavendel voor jouw tuin kan een plezierige maar uitdagende taak zijn. Verschillende soorten lavendel hebben unieke eigenschappen en toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste lavendelplant:

 • Lavandula angustifolia (Echte Lavendel): Deze soort staat bekend om zijn zoete geur en wordt vaak gekozen voor aromatherapie en culinaire doeleinden. Echte lavendel is ideaal voor ontspanning en het toevoegen van een vleugje lavendel in jouw gerechten.
 • Lavandula latifolia (Spijkavendel): Spijkavendel heeft een scherpere geur en wordt vaak gebruikt in schoonheidsproducten en als insectenwerend middel. Overweeg deze variëteit als u de geur van lavendel wilt combineren met praktische toepassingen.
 • Lavandin (Lavandula x intermedia): Lavandin is een hybride lavendelsoort met een intense geur en wordt vaak commercieel verbouwd voor lavendelolie. Kies Lavandin voor productiedoeleinden en intensieve geurverspreiding.
 • Lavendel Fine (Lavandula angustifolia): Als u op zoek bent naar de hoogste kwaliteit lavendel, met name voor aromatherapie en huidverzorging, is Lavendel Fine uit Frankrijk de optimale keuze vanwege zijn subtiel aroma en superieure groeiomstandigheden.

Het is belangrijk om te overwegen waar u de lavendelplant wilt planten, wat u wilt bereiken met de plant en welke geur en eigenschappen u verkiest. Elke lavendelsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan aan verschillende behoeften voldoen. Kies zorgvuldig om te genieten van de schoonheid en veelzijdigheid van deze prachtige plant.

Genieten van lavendel plant geur en olie

Geniet van Lavendel plant en olie

In conclusie, lavendel is een veelzijdige plant met verschillende soorten en oliën om uit te kiezen, afhankelijk van jouw behoeften. Of je nu wilt ontspannen, jouw huid verzorgen, insecten op afstand houden of jouw culinaire creaties een unieke smaak wilt geven, er is een lavendelvariant en olie die bij je past. Vergeet niet om altijd de instructies te volgen en voorzichtig te zijn bij het gebruik van essentiële oliën. Geniet van de vele voordelen van deze prachtige plant!

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.