Lavendel snoeien: Wanneer en hoe?

Lavendel snoeien wanneer en hoe

Lavendel is een prachtige, geurende plant die vaak wordt gebruikt in tuinen vanwege zijn decoratieve bloemen en heerlijke aroma. Om ervoor te zorgen dat lavendel gezond blijft en goed blijft bloeien, is het essentieel om deze regelmatig te snoeien. In deze blog gaan we dieper in op wanneer en hoe je lavendel moet snoeien in verschillende seizoenen: voorjaar, zomer, najaar en winter. Daarnaast bespreken we ook hoe je lavendel kunt knippen en onderhouden voor een optimale groei en bloei.

   
Snoeischaar voor lavendel knippen tuinplanten gereedschap om te snoeien

Alle benodigdheden om lavendel te snoeien

Voordat je begint met snoeien, zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

-> Bekijk ook eens lavendel tuinplanten

Waarom lavendel snoeien?

Het snoeien van lavendel heeft meerdere voordelen:

 1. Gezondheid van de Plant: Regelmatig snoeien voorkomt dat de plant te houtig wordt. Houtige delen produceren minder bloemen en zijn vatbaarder voor ziekten.
 2. Bloei Stimuleren: Door oude bloemen te verwijderen, stimuleer je nieuwe groei en een overvloedige bloei in het volgende seizoen.
 3. Vorm en Esthetiek: Snoeien helpt de plant zijn compacte en nette vorm te behouden. Dit is vooral belangrijk in formele tuinen of als je lavendel als haag gebruikt.
 4. Langer Levensduur: Goed gesnoeide lavendelplanten leven langer en blijven vitaler.

Wanneer lavendel snoeien?

De timing van het snoeien is essentieel voor de gezondheid en bloei van lavendel. Er zijn twee hoofdperiodes voor het snoeien van lavendel:

 1. Voorjaarssnoei (Maart – April):
  • Dit is de belangrijkste snoei die de plant voorbereidt op het nieuwe groeiseizoen.
  • Verwijder dode takken en geef de plant een compacte vorm.
 2. Nazomerse Snoei (Augustus – September):
  • Na de bloei, wanneer de bloemen beginnen te vervagen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen en lichte snoei om de vorm te behouden.

Vrouw snoeit lavendel planten voorjaar najaar zomer
 

Hoe lavendel snoeien?

Voorjaar snoei

 1. Voorbereiding:
  • Zorg voor scherpe snoeischaren om een schone snede te maken.
  • Draag tuinhandschoenen om je handen te beschermen tegen de ruwe takken.
 2. Snoei Stap voor Stap:
  • Dode en Zieke Takken: Verwijder eerst alle dode, zieke of beschadigde takken. Dit helpt de plant om energie te richten op gezonde groei.
  • Basisvorm: Snijd ongeveer een derde van de plant terug. Zorg ervoor dat je boven de houtige delen snoeit, omdat lavendel moeilijk herstelt van zwaar snoeien in het houtige deel.
  • Nieuwe Groei: Laat enkele centimeters van de nieuwe groene groei staan om de plant aan te moedigen nieuwe scheuten te ontwikkelen.

Nazomerse najaar snoei

 1. Voorbereiding:
  • Zorg opnieuw voor scherpe en schone snoeischaren.
  • Verzamel de uitgebloeide bloemen.
 2. Snoei Stap voor Stap:
  • Bloemen Verwijderen: Knip de uitgebloeide bloemen af. Dit voorkomt zaadvorming en stimuleert de plant om energie te steken in wortelontwikkeling en nieuwe groei.
  • Lichte Vormsnoei: Knip de plant lichtjes terug om een nette vorm te behouden. Zorg ervoor dat je niet te diep in het hout snijdt.

 
Tuinplanten op tafel met mandje lavandula en gereedschap

Tips voor het Snoeien van Lavendel

 • Gebruik de Juiste Gereedschappen: Scherpe snoeischaren zijn essentieel om een schone snede te maken en schade aan de plant te voorkomen.
 • Snoei niet te diep: Vermijd het snoeien in het houtige deel van de plant. Lavendel herstelt hier moeilijk van en kan minder bloemen produceren.
 • Regelmaat: Snoei lavendel regelmatig om de plant jong en gezond te houden. Jaarlijks snoeien is essentieel voor een gezonde groei.
 • Timing: Snoei in het vroege voorjaar voor de groei begint en na de bloei in de nazomer.

 

Veelvoorkomende fouten

 1. Te Diep Snoeien: Zoals eerder genoemd, kan snoeien in het houtige deel van de plant de groei en bloei ernstig belemmeren.
 2. Niet Regelmatig Snoeien: Het overslaan van jaarlijkse snoei kan leiden tot een houtige, ongezonde plant die minder bloemen produceert.
 3. Onjuiste Timing: Snoeien op het verkeerde moment kan de bloei verminderen en de plant stress bezorgen.

Lavendel knippen

Naast het snoeien is het ook belangrijk om te weten hoe je lavendel correct kunt knippen voor verschillende doeleinden, zoals het maken van geurzakjes of het drogen van bloemen.

 
Vrouw blij met het snoeien van lavendel planten glimlach
 

Begin ook met lavendel snoeien

Lavendel snoeien is een essentiële tuinierpraktijk die bijdraagt aan de gezondheid, bloei en vorm van de plant. Door de juiste technieken te gebruiken en te snoeien op het juiste moment, kun je genieten van prachtige, geurige lavendelplanten in je tuin. Onthoud dat regelmatig en zorgvuldig snoeien de sleutel is tot het behouden van de schoonheid en vitaliteit van je lavendelplanten. Dus pak je snoeischaar en zorg goed voor je lavendel!

-> Bekijk alle benodigdheden om te snoeien
-> Bekijk ook eens lavendel tuinplanten

 

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.