Ochtendroutine, energie voor heel de dag

Wat doe jij als je wakker wordt? Door social media scrollen, nog even soezen of meteen uit je bed springen? We geven je hier alle tips voor een fitte, gelukkige ochtend. Een routine die je energie boost en de hele dag laat stralen. Probeer jij het ook?

Ochtendroutine: why?

Trrrrr, daar gaat die wekker af. Je drukt hem snel uit, checkt met kleine ogen je social media en mail, kruipt vervolgens toch uit bed, je kleedt je aan, drinkt koffie en vertrekt naar je werk. Toegegeven, werk je ‘s ochtends op automatisch piloot en is je ochtendroutine niet bepaald motiverend. Zin om eens iets anders te proberen?
Wat dacht je van een beetje vroeger op te staan en tijd te maken voor dingen die jij belangrijk vindt. Tijdens of na een drukke dag kom je hier meestal niet toe.  Mediteer, lees een paar pagina’s in je lievelingsboek, doe een workout… In plaats van een gehaaste ochtend, heb je een heerlijk me-time moment waarin je zelf kiest wat je doet. Dit is het succes voor een energieke, gelukkige en succesvolle dag.

Voordelen

 • Start de dag rustig en ervaar dit gevoel de hele dag.
 • Beweeg ‘s ochtends en je metabolisme schiet wakker. Goed voor een flinke dosis energie.
 • Sta op en doe iets waar je blij van wordt. Je zal zien dat je veel makkelijker je doelen bereikt.

Ochtendroutine: when?

Kies zelf hoe laat je opstaat. Zorg er alleen voor dat je tijd genoeg hebt voor je ochtendroutine. Zo hoef je je niet te haasten en hou je het lekker ontspannen. Het doet je vast goed om een me-time moment te hebben voordat de kinderen wakker worden en je hen moet klaarmaken voor school. Zo kan je hier ontspannen en vol energie aan beginnen.

 Keys voor een goede ochtendroutine

 1. Beweeg: maak een wandeling of voltooi een korte workout. Maak die spieren maar snel wakker!
 2. Ontbijt: yoghurt met fruit tijdens de week en pannenkoeken op zaterdag? Moet kunnen.  Sla het ontbijt vooral niet over. Je haalt hier veel energie uit voor de hele dag.
 3. Mediteren: Start je dag positief door even te mediteren. Je spanning en negatieve gedachten vloeien weg. Vernevel ondertussen een heerlijk rustige geur in een aromadiffuser. Zo is lavendelolie ideaal om volledig te ontspannen. Eucalyptusolie kan je net weer oppeppen en energie geven voor de dag.
 4. Lezen: word je ook zo rustig van heerlijk diep wegzakken in de zetel met je lievelingsboek? Maak hier ‘s ochtends even tijd voor en vind de rust.

Hoe maak je een ochtendroutine?

Het creëren van een effectieve ochtendroutine kan een krachtige manier zijn om je dag positief te beginnen en je productiviteit te verhogen. Hier zijn enkele stappen om je te helpen een ochtendroutine te ontwikkelen:

 1. Bepaal je doelen: Bedenk wat je wilt bereiken met je ochtendroutine. Wil je meer tijd voor zelfzorg, je creativiteit stimuleren, of gewoon rustig aan je dag beginnen?
 2. Sta vroeg op: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een natuurlijk ritme te ontwikkelen.
 3. Beweeg je lichaam: Begin je ochtendroutine met wat lichaamsbeweging. Dit kan een korte wandeling, wat stretching of een snelle workout zijn om je energie op te wekken.
 4. Meditatie en mindfulness: Neem de tijd om te mediteren of enkele minuten in stilte te zitten om je geest te kalmeren en je focus te vergroten.
 5. Hydrateer en voed jezelf: Drink een glas water om je lichaam te hydrateren na een nacht slaap. Neem ook een gezond ontbijt om je energieniveau op te krikken.
 6. Plan je dag: Maak een lijst met de belangrijkste taken die je die dag wilt bereiken. Dit helpt je om gericht te blijven en je tijd effectief te beheren.
 7. Doe iets voor jezelf: Reserveer wat tijd voor zelfzorg of een activiteit waar je van geniet, zoals lezen, tekenen of luisteren naar muziek.
 8. Kleed je aan en maak jezelf klaar: Neem de tijd om jezelf te verzorgen en je klaar te maken voor de dag. Dit helpt je om je zelfverzekerd te voelen.
 9. Beperk afleidingen: Vermijd in de ochtend sociale media en andere afleidingen die je van je routine kunnen afhouden.
 10. Pas je routine aan: Wees flexibel en pas je ochtendroutine aan op basis van wat het beste werkt voor jou. Het belangrijkste is dat het je helpt om je dag op een positieve manier te beginnen.

Een ochtendroutine kan de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren door je de rust en focus te geven die je nodig hebt om je dag succesvol te starten. Experimenteer met verschillende activiteiten en ontwikkel een routine die het beste bij jou past. Het kan even duren om eraan te wennen, maar zodra het een gewoonte wordt, zul je de voordelen ervan ervaren.

Ochtendroutine: voorbeeld

Ontdek wat voor jou werkt als ochtendroutine. Hoe maak je een ochtendroutine? Waar haal jij jouw energie uit? Dit kan sporten zijn, maar evengoed mediteren, lezen, handwerk…

06.00 uur: je wekker loopt af.

06.02 uur: doe het licht aan en de gordijnen open.

06.05 uur: in die sportkleren!

06.07 uur: maak je bed op.

06.10 uur: toilet.

06.12 uur: water drinken.

06.15 uur: beweeg! Work-out, een wandeling, hardlopen, planken, HIIT…

06.35 uur: douchen, aankleden, verzorging, make-up…

06.55 uur: ontbijt evenwichtig

07.10 uur: lees een boek, mediteer of werk aan je doelen.

07.30 uur: klaar om je werkdag te beginnen.

Geslaagde ochtendroutine: tips

 • Leg je outfit en alles dat je nodig hebt voor de volgende dag ‘s avonds al klaar.
 • Maak je ontbijt vooraf klaar als je ‘s ochtends weinig tijd hebt. Ontbijt is cruciaal.
 • Zwier je wekker aan de andere kant van je kamer. Nu moet je wel je bed uit om dat lawaai uit te zetten.
 • Herinner waarom het goed is om een ochtendroutine te doen.
 • Spring ‘s ochtends meteen in je sportkleren.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.