Ontspanning: begin bij jezelf

Loop jij ook vaak gespannen na een drukke werkdag? Enkel ontspannen helpt hiertegen. Je kan zelf voorkomen dat spanning zich ophoopt, door op tijd je batterijen terug op te laden en geregeld een moment van ontspanning in te lassen. Dus zeg ja tegen een avondje stappen met de vrienden of een heerlijk warm bad vol schuim.

Dit zijn de basis ingrediënten voor bewuste ontspanning:

  • Bewegen
  • Ontspannen
  • Motiveer jezelf

Leer en BOM leggen onder stress.

Bewegen

Ga jij graag een halfuurtje joggen of ben je eerder een fietsfanaat? Met de kinderen een heerlijke wandeling maken of in je eentje uitwaaien aan zee. Bewegen is goed voor je hart en bloeddruk en jaagt sombere gevoelens weg. Beweeg je nog eens in de buitenlucht, dan zorgen daglicht, de natuur en frisse buitenlucht voor een extra energieboost.

Bekijk sportartikelen op bol.com

Ontspannen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer om elke dag een rustmoment in te plannen. Je zal merken dat je veel meer relaxt bent en je dagelijkse taken veel beter gaan. Kies een heerlijk me-time moment, iets dat jij echt leuk vindt:

  • muziek luisteren
  • wandelen
  • een goed boek lezen
  • yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen
  • je favoriete serie kijken

Bekijk ontspanning producten op bol.com

Motiveer jezelf

Uiteraard verdwijnt spanning niet vanzelf en moet je hier wat streng zijn voor jezelf om er daadwerkelijk iets aan te doen. Denk na over wat je wil in je leven, welke richting je uitgaat en stel realistische doelen. Je zal gemotiveerd zijn om je doel te bereiken en hierbij minder spanning te hebben. Tenslotte ben jij het die een avondje wellness of yoga met de vriendinnen in je agenda kan zetten.

Naast BOM zijn er ook nog andere manieren om relaxt door het leven te gaan. Zo zijn gezond eten, een goede nachtrust, een goede omgeving en relativeren belangrijk voor je geluk.

Goede nachtrust

Keek je net iets te lang naar je favoriete serie? Of konden je kinderen niet doorslapen? Een nacht te weinig slapen, voel je heel snel. Je bent vermoeid en kan je minder goed concentreren. Zorg daarom goed voor jezelf en slaap voldoende. Voel zelf aan hoeveel uren slaap jij nodig hebt. Een goed uitgerust lichaam is minder vatbaar voor bacteriën, virussen en spanning. Je helpt je brein om gebeurtenissen en emoties van de dag te verwerken. Sliep je vannacht weer zo slecht? Ga eens na wat je nog allemaal doet voor het slapen gaan. Misschien leg je die gsm toch beter wat sneller opzij. Lees het magazine ‘Waarom slapen zo belangrijk is’ voor extra tips voor een goede nachtrust.
Lavendelolie in je slaapkamer vernevelen, helpt je alvast op weg.

Gezond eten

Waarschijnlijk kan je ‘s ochtends heerlijk genieten van een dampende mok koffie. Of worden het snel 5 mokken per dag? Heel lekker, maar net iets minder goed als je al wat gespannen loopt. De cafeïne kan je een opgejaagd gevoel geven en dat wil je op zo’n moment natuurlijk helemaal niet.
Zo zijn er nog wel stoffen die je beter niet te veel inneemt om je goed te voelen. Zo bevat heel wat voeding cortisol. Een stof die je door te sporten wel weer kwijtgeraakt.  Ook die lekkere snoepen vervang je best af en toe door een stuk fruit. Je lichaam krijgt meer rust en voelt zich beter met gezonde voeding.

Omgeving

Het is een feit dat je omgeving je gemoed bepaalt. Je huis en de mensen om je heen. Blijf weg van negatieve mensen en zoek op tijd rustige plaatsen op.

Waardeer de kleine dingen

Leer genieten van de kleine dingen. Je lievelingseten eten, een vlinder die op je arm komt zitten… Hoe meer je deze momenten waardeert, hoe meer je automatisch op deze manier gaat denken. Je komt er al snel achter dat geluk niet veel geld moet kosten.

Relativeer

De ellenlange rij aan de kassa ontmoedigt je en dan dringt er nog iemand voor. Je voelt de woede zo opkomen, maar… laat het los. Inderdaad, loslaten. Misschien heeft die persoon wel veel haast en jij hoeft hoogstens 3 minuten langer te wachten. Zo zijn er vast nog dingen die je gewoon kunt loslaten in plaats van je erin op te jagen. Relativeer en denk positief. Heel wat minder spanning in je leven gegarandeerd!

Lees ook eens: Een stukje ontspanning cadeau

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.