Zenful Logo Zwart Fit Transparant Desktop

Soorten etherische olie en de manier van winning

Etherische olie soorten en winning

Wist je dat je op verschillende manieren olie uit planten kan winnen? Deze olie wordt etherische olie. Ja hoor, de olie die je thuis in je Zenful diffuser vernevelt. We vertellen je hier hoe ze die wondergeuren van essentiële oliën maken.

   

Waterdampdestillatie (stoomdestillatie)

Stoomdestillatie is de meest voorkomende manier om etherische olie te maken. Je brengt de planten en bloemen in contact met waterdamp. Door de damp komen er etherische oliën uit de geurcellen van de planten vrij en vermengen zich met de damp. De damp gaat door een koelreservoir met koud water om af te koelen. En ja hoor, door af te koelen, wordt het extract weer vloeibaar en blijft het op het overige water drijven.
Wist je dat elke plant een andere destilleertijd heeft?  Hout (ceder, sandelhout, ho-hout) heeft zo een andere destilleertijd dan eucalyptus of lavendel.

 
verschillende essentiele olie
 

Persing (koud)

Sommige plantdelen zoals bijvoorbeeld citrusschillen, kan je ontginnen door persing. Je wast de schillen en legt ze in een ketel met water om ze er te raspen. Er ontstaat een soort emulsie van water, etherische olie en vaste bestanddelen uit de schil. Vervolgens ga je dit brouwsel centrifugeren en filtreren en krijg je zo etherische olie.

 

CO2 extract

Hierbij gebruik je geen hexaan, maar kooldioxide als oplosmiddel. Dit middel breng je onder druk in contact met plantenmateriaal. Kooldioxide reageert onder een bepaalde druk als oplosmiddel. Door de druk wordt het gas ‘superkritisch’: het blijft een gas maar met eigenschappen van een vloeistof. Ook het oplossend vermogen neemt dit gas over. Ook hier zal de geurstof, kleur en hars uit de plant getrokken worden.

Wist je dat voor deze extractie een veel lagere temperatuur nodig is dan bij waterdampdestillatie? Hierdoor gaan delicate bestandsdelen verloren en blijft een pure etherische olie over. Je krijgt een zeer verfijnde geur die heel dicht bij het plantenaroma aanleunt.
Het enige minpuntje aan deze manier van productie is dat je dit telkens maar met een kleine hoeveelheid plantenmateriaal kan doen. Een intensief proces, met weinig opbrengst. Deze olie is dus een pak duurder.

 
 

Absolue

 

Naast waterdampdestillatie kan je de plantdelen ook in een hexaan of vergelijkbaar apolair oplosmiddel leggen. Het middel maakt de etherische olie, kleurstoffen en wassen vrij uit de bloemen en planten. Daarna neem je het oplosmiddel weg en blijft er een dikke waslaag over (het concrète). De was los je vervolgens op in alcohol, waarna enkel nog de absolue, geurende stof, overblijft.

 
absolue
 

Attars

 

Dit is wellicht de minst gekende vorm van ontginning van de 5. Een manier van destillatie uit Indië. De plantdelen worden in sandelhoutolie gedestilleerd met behulp van waterdampdestillatie. Bijzonder is dat alle attars heel zacht zijn voor de huid. Ze zijn verzorgend, parfumerend en kalmerend. De olie geeft weinig prikkels en kan je goed bij een gevoelige en droge huid gebruiken.

 

Wil je etherische oliën bestellen? Klik dan hier > etherische olie kopen.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…