Wellicht smelt je ook weg bij foto’s van schattige koala’s kauwend op eucalyptusbladeren. Eucalyptusbomen groeien in Australië en het Middelandse Zeegebied in wel zo’n 600 soorten. Het hout dient als brandhout of voor papier. In de bladeren zit eucalyptol. De stof is bij hoge temperaturen erg brandbaar en zorgt zo vaak voor bosbranden.
Kenmerken
Je herkent een eucalyptusboom aan zijn leerachtige, glanzend donkergroene bladeren met tot 3 cm grote vruchten. De stam lijkt grijs tot groen gestreept, doordat de boom zo snel groeit en de schors afvalt. In de bladeren zit er olie, eucalyptol en ook looizuur. Door het looizuur kunnen er geen andere planten onder de bomen groeien. De wortels kunnen heel veel vocht opnemen. De bomen worden daarom vaak ingezet om moerassen droog te leggen en zo de malariamug te verjagen. Zij houden namelijk erg van moerasgebieden. Voor wie muggen en vliegen in de tuin beu is, kan ook een kleine eucalyptusboom in de tuin planten. De zure geur van de bladeren houdt deze kriebelbeesten uit de buurt.
Hello zen
Eucalyptol zorgt ervoor dat we heerlijk kunnen ontspannen in de wellness en spa. Ze maken er namelijk etherische eucalyptus olie van. Een koel, fris en intens aroma dat ons helpt te ontspannen. Het aroma dringt tot diep in je geest. Je kan helemaal ontspannen en je tegelijkertijd ook terug focussen. Vernevel je etherische eucalyptusolie in huis, dan zal je huis ook heerlijk fris en net gepoetst ruiken.
Heilzame werking
De Aborigines pletten de bladeren tot een soort pap om bacteriële infecties en koorts tegen te gaan. Ook de gom verwerkten ze tot zalf tegen ontstekingen. Wie vandaag vaak verkouden is, kan ook wel eens goede vrienden worden met eucalyptus. Eucalyptus etherische olie zuivert de lucht en maakt je ademhaling vrij. Ideaal om enkele druppels op je kussen te doen voor het slapen of in je slaapkamer te vernevelen in een Zenful aromadiffuser. Je vindt eucalyptus ook terug in snoepjes, siroop en thee met eenzelfde zuiverende werking.