Zenful Logo Zwart Fit Transparant Desktop

Alles over aromatherapie

Aromatherapie alles uitgelegd

Plantaardige oliën die rust brengen en je laten ontspannen of oliën die je net een energieboost geven. Essentiële oliën beïnvloeden je lichaam en geest positief. We maken je in deze blog wegwijs in de wereld van aromatherapie. 

   
etherische olie plant

Wat is aromatherapie? 

Aromatherapie is een therapie gebaseerd op aroma’s van planten en kruiden. Via stoomdestillatie bundel je hun natuurlijke kracht in essentiële oliën. Vernevel de olie in huis en neem zo de levenskracht van de plant over. De aroma’s prikkelen je geest en kunnen je innerlijke balans herstellen en versterken. Elke etherische olie heeft haar eigen werking. Van ontspanning tot focus en verzachting. Je kan de essentiële olie verdampen (vernevelen), op je huid gebruiken met een basisolie of innemen. Bij gebruik op de huid of inname, dien je steeds een arts te raadplegen voor advies en de juiste dosis. Niet elke etherische olie is hier geschikt voor. 

 

Geur en ontspanning

Geuren dringen diep door in ons lichaam en activeren de hersenen. Sommige geuren waarschuwen ons voor bijvoorbeeld brand of bedorven voedsel. Aangename geuren laten onze hersenen dan net weer ontspannen en geven een gevoel van rust.  Iedereen ervaart geuren anders. Wist je dat geuren ons dagelijks leven beïnvloeden zonder dat we het zelf doorhebben? Geuren worden via het neusslijmvlies en de reukzenuw doorgegeven aan het limbisch systeem. 

Dit is het systeem voor gevoelens, emoties en lagere drijfveren. Hierdoor kunnen geuren ons onbewust beïnvloeden. Denk maar eens aan die heerlijk ruikende hotels. Vaak parfumeren ze de kamers en gangen heel subtiel om de gasten een comfortabel gevoel te geven. Koppelde je in het verleden echter een negatieve gebeurtenis aan een bepaalde geur? Dan zal deze geur je vandaag net niet meer kunnen ontspannen, maar net refereren naar die minder aangename gebeurtenis. Het is daarom belangrijk om te ontdekken welke geuren aangenaam zijn voor jou en je hiermee te omringen.   

 
 

Het begin van aromatherapie

Je kan jezelf omringen met je lievelingsgeuren door etherische olie in huis te vernevelen. Weet jij hoe ze etherische olie maken? Olie winnen uit planten is een intensief proces. Het gebeurt meestal door stoomdestillatie of waterdamp. Je kookt de plantdelen in water. Het water verdampt vervolgens en de olie vang je op in een trechter. Andere oliën, zoals citroenolie en basisolie, maak je dan weer door koude persing of extractie. Deze oliën zijn het begin van aromatherapie.  

 

Hoe gebruik je etherische olie voor aromatherapie? 

 

Er zijn verschillende manieren om etherische olie te gebruiken en dus aan aromatherapie te doen. We zetten ze hieronder even op een rijtje. 

 • Verdampen
  Je kan enkele druppels etherische olie in een aroma diffuser druppelen. Het waterreservoir is groot genoeg om je enkele uren van een heerlijke geur te voorzien. Het apparaat vernevelt kleine waterdampdruppeltjes in de lucht door frequente trillingen. Beïnvloed zo je gemoed, emoties en bevochtig plus reinig bovendien ook nog eens de lucht in huis. Je kan de olie ook verdampen in een geurbrander. Dit is een keramieken kommetje met water en olie waaronder je een kaars zet. Deze manier heeft minder effect dan een aroma diffuser. Dit is indirecte inhalatie. Je kan ook enkele druppels op je hoofdkussen of je mouw druppelen en zo direct inhaleren.  
   
 • Stomen
  Je kent het wel, goed verkouden, een verstopte neus, hoesten… Laat water koken en druppel er enkele druppels eucalyptusolie in. Hou je hoofd boven de kom en dek af met een handdoek. De geurdruppels maken je neus zo weer vrij.
   
 • Dagcrème en huid
  Aroma’s laten je ontspannen en brengen je geest en ziel in balans.
   
 • Inname
  Naast gebruik op de huid, kan je enkele oliën ook oraal innemen. Vraag hiervoor advies aan je arts. Neem nooit zo maar etherische olie in. Niet elke olie is hiervoor geschikt en je hebt er slechts een heel beperkte dosis van nodig.  
 
 

Voordelen van aromatherapie en waarom het goed voor je is 

Je vraagt je zeker af waarom je aan aromatherapie zou doen en wat de voordelen ervan zijn.

 

Gemoed

Het is een feit dat aromatherapie met etherische oliën je gemoed bepalen. Zoals eerder gezegd, koppelen we geuren onbewust aan emoties. Zo voelen we 75 % van onze emoties door geuren. Geuren dringen via het neusslijmvlies door tot in ons limbisch systeem van de hersenen. Het systeem dat instaat voor gevoelens, emoties en lagere drijfveren. Geuren beïnvloeden ons onbewust dus de hele dag door. 
Elke olie heeft een andere werking op je gemoed.  

 

Concentratie

Bepaalde etherische oliën helpen je om je beter te focussen op wat je wil. Zo kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld etherische eucalyptusolie op kantoor of in je werkkamer te vernevelen. Ook pepermunt helpt je focus bewaren.  

 

Ontspannen en mentale gezondheid 

Aroma’s laten je ontspannen en brengen je geest en ziel in balans. 

 

Luchtvochtigheid in balans

Als je de etherische oliën in een aroma diffuser vernevelt, bevochtig en reinig je ook de lucht in huis. Het toestel verspreidt vochtdruppels die voor de ideale luchtvochtigheid in huis van 40 tot 60 % zorgen. Je draagt zo ook zorg voor je lichaam en immuunsysteem. Weg droge handen, huid en lippen. Ook je huisdieren en planten worden hier helemaal blij van!   

 

Zwangerschap

Van al die voordelen wil je graag ook genieten tijdens je zwangerschap. Er zijn echter voor en tegenstanders voor het gebruik van essentiële olie tijdens de zwangerschap. Je vraagt best even je arts of aromatherapeut om advies om het gebruik in jouw situatie te bekijken. Gebruik zeker in de eerste 3 à 4 maanden geen etherische olie.  

Rustig slapen
Zwangerschap kan gepaard gaan met moeizaam slapen. Lavendel etherische olie in de slaapkamer laat je rustiger slapen. Citroen etherische olie kan dan weer verlichting bieden bij oedeem (vochtophoping in bijvoorbeeld de enkels en knieën).  
Let op: zwangere vrouwen hebben vaak een versterkte reukzin tijdens hun zwangerschap. Je zal dan ook snel ruiken welke olie je goed kan verdragen en welke geur minder. Vernevel enkel geuren die je een fijn gevoel geven. Wellicht ervaar je eucalyptus, sinaasappel, kamil