Beste etherische olie: Alles wat je moet weten

Etherische olie alles

Heerlijk ontspannen met lavendel etherische olie of volle focus met eucalyptus etherische olie. Lees hier alles over de kracht van essentiële oliën. Wat is het, welke merk is de beste en nog veel meer informatie.

   

Top 10 populaire essentiële oliën

Heb je geen tijd om dit hele artikel te lezen? Door op de onderstaande knoppen te drukken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 best verkochte etherische oliën!

-> Bekijk top 10 op Bol.com
-> Bekijk top 10 van Zenful

home fragrances oils
 

Welke etherische olie merk is de beste?

Er zijn veel verschillende etherische olie merken, maar welke is nou de beste etherische olie merk? Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen en te beslissen welk merk voor jou het meest geschikt is. De behoefte en waarde verschilt namelijk per persoon.

Dat gezegd hebbende, Zenful is een van de beste merk van etherische oliën dat zich richt op het bieden van hoge kwaliteit en natuurlijke producten. De oliën van Zenful zijn puur, zuiver, natuurlijk en biologisch. Ze zijn ook vrij van synthetische toevoegingen en verontreinigingen. Zenful biedt dus ook biologische etherische oliën aan. Dit zijn de hoogst mogelijke kwaliteit van essentiële oliën. Daarnaast kun je kiezen uit een breed scala aan etherische oliën, waaronder enkele populaire oliën zoals lavendel, pepermunt en tea tree, evenals enkele minder voorkomende oliën zoals ylang ylang en patchoeli.

Ten slotte is Zenful een Nederlandse merk. In vergelijking tot internationale merken zoals Young Living en Doterra uit Verenigde Staten richt Zenful op het bieden van hoge kwaliteit en natuurlijke etherische oliën en het ondersteunen van duurzame landbouwpraktijken in Europa. Daarnaast maakt Zenful voornamelijk gebruik van grondstoffen uit Europa, terwijl Doterra en Young Living hun grondstoffen wereldwijd sourcen. Dit kan voor bewuste klanten belangrijk zijn vanwege het milieuvriendelijker karakter van lokale productie.

 

Top 5 beste etherische oliën

 

Er zijn heel veel soorten essentiële oliën. We geven hier enkele liefhebbers mee, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Welke etherische olie is nou de beste? Hierbij de top 5 beste etherische olie.

1. Lavendel

Lavendel olie is een van de beste etherische olie die er is. Het is ook zeker de populairste. Kies voor lavendelolie om je spanning en hoofdpijn te verlichten. Lavendel op de slaapkamer laat je heerlijk in slaap geraken en diep slapen. Het is een zachte, frisse en bloemige geur. Ook muggen, vliegen en zilvervisjes blijven ermee weg.
Een aroma om helemaal te ontspannen. Geef je geest de rust die het verdient.

Zenful Lavendel echte biologische etherische olie

> Bekijk Lavendelolie op Bol.com

 

2. Eucalyptus

De geur bij een verkoudheid of griepgevoel. Eucalyptus olie verlicht je symptomen en laat je ontspannen. Je waant je meteen in een hammam of spa met deze frisse, kruidige en koele geur in huis. Heb je een belangrijk examen of gewoon even extra focus nodig? Vernevel eucalyptus etherische olie voor extra concentratie en focus.

Zenful Eucalyptus biologische etherische olie

> Bekijk Eucalyptusolie op Bol.com

 

3. Citroen

De ideale geur voor wie een oppepper kan gebruiken. De frisse geur van citroen olie stimuleert en prikkelt je geest. Weg met dat dipje of die vermoeidheid. Het is een boost voor je geest en immuunsysteem. Je huis ruikt bovendien ook heerlijk fris door en voelt schoon aan.

Zenful Citroen biologische etherische olie

> Bekijk Citroen olie op Bol.com

 

4. Rozemarijn

Rozemarijn etherische olie is de olie om je balans tussen geest en lichaam te herstellen. Een kruidige, frisse geur van rozemarijn olie boost je concentratie en je zelfvertrouwen. Heerlijk zelfzeker ga jij de deur uit. Met een opgewekt gevoel, zonder kwaaltjes.

Zenful Rozemarijn biologische etherische olie

> Bekijk Rozemarijnolie op Bol.com

 

5. Sinaasappel

Het aroma voor wie op zoek is naar warmte en geborgenheid. Deze geur van sinaasappel olie laat je humeur zo weer opklaren en streelt je ziel. Sinaasappel olie helpt je balans en positiviteit terugvinden.

Zenful Sinaasappelolie biologische etherische olie

> Bekijk Sinaasappelolie op Bol.com

Wat is etherische olie?

Etherische olie is een geconcentreerde aromatische vloeistof die wordt gewonnen uit planten. Etherische oliën worden geproduceerd door middel van destillatie of persing van de aromatische delen van planten, zoals bloemen, bladeren, wortels, schors of zaden. Elke etherische olie heeft zijn eigen unieke geur en eigenschappen, afhankelijk van de plantensoort en de chemische samenstelling van de olie. Sommige etherische oliën hebben bijvoorbeeld ontspannende eigenschappen en worden vaak gebruikt om stress te verminderen, terwijl andere oliën stimulerende eigenschappen hebben en kunnen worden gebruikt om energie te verhogen.

 
 

Etherische olie maken

Etherische olie winnen uit planten is een intensief proces. Dit gebeurt meestal door stoomdestillatie of waterdamp van de aromatische delen van planten, zoals bloemen, bladeren, wortels, schors of zaden. Je kookt de plantdelen in water. Het water verdampt en de olie vang je op in een trechter. Anderen oliën maak je dan weer door koude persing of extractie. Citroenolie en basisoliën bijvoorbeeld. Het productieproces kan dus variëren afhankelijk van de plantensoort en het deel van de plant dat wordt gebruikt.

 

Essentiële olie vs geurolie

Essentiële en etherische olie zijn synoniemen. Het zijn pure oliën verkregen uit plantendelen. Doorgaans zijn ze biologisch en staat dit ook op het etiket vermeld. Het is echter goed om na te gaan vanwaar je olie komt. Er zijn veel namaakproducten op de markt. Deze oliën kunnen verdund zijn. Geurolie (parfumolie) bijvoorbeeld, lijkt op etherische olie, maar is slechts een chemische nabootsing van de geur. Deze geuroliën hebben dan ook niet de krachten van een pure etherische olie. Op het etiket staat geen Latijnse naam van de plant, maar enkel ‘parfum’ of ‘geur’.

 
 

Hoe gebruik je etherische olie?

 

Er zijn verschillende manieren om etherische olie te gebruiken. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

 • Verdampen
  Je kan enkele druppels etherische olie in een aroma diffuser druppelen. Het waterreservoir is groot genoeg om je enkele uren van een heerlijke geur te voorzien. Het apparaat vernevelt kleine waterdampdruppeltjes in de lucht door frequente trillingen. Beïnvloed zo je gemoed en emoties en bevochtig en reinig bovendien ook nog eens de lucht in huis.

  Je kan de olie ook verdampen in een oliebrander. Dit is een keramieken kommetje met water en olie waaronder je een kaars zet. Deze manier heeft minder effect dan een aroma diffuser. Dit is indirecte inhalatie. Je kan ook enkele druppels op je hoofdkussen of je mouw druppelen en zo direct inhaleren.
   
 • Stomen
  Je kent het wel, goed verkouden, een verstopte neus, hoesten… Laat water koken en druppel er enkele druppels eucalyptusolie in. Hou je hoofd boven de kom en dek af met een handdoek. De geurdruppels maken je neus zo weer vrij.
   
 • Dagcrème en huid
  Naast stomen, kan je ook enkele druppels olie toevoegen aan een basisolie. Een basisolie is bijvoorbeeld amandelolie of olijfolie. Zo maak je je eigen olie die je op je huid kan smeren en bijvoorbeeld als massageolie kan gebruiken. Je kan ook enkele druppels aan je dagcrème toevoegen en deze opsmeren.
   
 • Inname
  Naast gebruik op de huid, kan je enkele oliën ook oraal innemen. Vraag hiervoor advies aan je arts. Neem nooit zo maar etherische olie in. Niet elke olie is hiervoor geschikt en je hebt er slechts een heel beperkte dosis van nodig.
 
 

Waarom etherische olie gebruiken?

 

Gemoed

Het is een feit dat etherische oliën je gemoed bepalen. Wist je dat we geuren onbewust aan emoties koppelen? Zo voelen we 75 % van onze emoties door geuren. Geuren dringen via het neusslijmvlies door tot in ons limbisch systeem van de hersenen. Het systeem dat instaat voor gevoelens, emoties en lagere drijfveren. Geuren beïnvloeden ons dus de hele dag door. Denk maar eens hoe heerlijk ontspannen je je op hotel voelt. Dit komt doordat de kamers en gangen subtiel geparfumeerd worden om de gasten een aangenaam gevoel te geven.
Elke olie heeft een andere werking op je gemoed.

 

Concentratie

Bepaalde etherische oliën helpen je om je beter te focussen op wat je wil. Zo kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld etherische eucalyptusolie op kantoor of in je werkkamer te vernevelen. Ook pepermunt helpt je focus bewaren.

 

Ontspannen en mentale gezondheid

Aroma’s laten je ontspannen en brengen je geest en ziel in balans.

 

Luchtvochtigheid in balans

Als je de etherische oliën in een aroma diffuser vernevelt, bevochtig en reinig je ook de lucht in huis. Het toestel verspreidt vochtdruppels die voor de ideale luchtvochtigheid in huis van 40 tot 60 % zorgen. Je draagt zo ook zorg voor je lichaam en immuunsysteem. Weg droge handen, huid en lippen. Ook je huisdieren en planten worden hier helemaal blij van!

 

Zwangerschap

Er zijn voor en tegenstanders voor het gebruik van essentiële olie tijdens de zwangerschap. Je vraagt best even je arts of aromatherapeut om advies om het gebruik in jouw situatie te bekijken. Gebruik in de eerste 3 à 4 maanden, zijn sterk af te raden.

Lavendel etherische olie in de slaapkamer laat je rustiger slapen. Citroen etherische olie kan verlichting bieden bij oedeem (vochtophoping in bijvoorbeeld de enkels en knieën).

Zwangere vrouwen hebben vaak een versterkte reukzin tijdens hun zwangerschap. Je zal dan ook snel ruiken welke olie je goed kan verdragen en welke geur minder. Vernevel enkel geuren die je een fijn gevoel geven. Wellicht ervaar je eucalyptus, sinaasappel, kamille, vanille… als aangenaam. Andere geuren zijn vaak te heftig en kunnen ketonen bevatten. Deze gebruik je dus beter niet (vb. tijm, kruidnagel, anijs, rozemarijn, kaneel…). Gebruik ook zeker altijd 100% natuurlijke etherische olie.

 
 

Kinderen en baby’s

Na je zwangerschap, kan etherische oliën vernevelen ook ontspanning bieden voor je kinderen. Wacht hier wel mee totdat je kind ouder dan 3 maanden is. Dan kan je in kleine hoeveelheden zachte geuren vernevelen (citroen, lavendel, sinaasappel). Eén druppeltje is vaak al genoeg. Met zwaardere geuren zoals eucalyptus en pepermunt, wacht je tot wanneer je kind 3 jaar is. Deze aroma’s zijn nog te sterk voor de kleine longen van je kind.

Vraag steeds raad aan je huisarts of aromatherapeut voor het gebruik van oliën bij je kinderen.

Pas op: dien de etherische olie nooit oraal toe aan je baby en gebruik deze ook niet op de huid! De oliën zijn erg geconcentreerd en kunnen de huid van je kind irriteren. Berg daarom de flesjes goed op op een veilige plaats waar je kinderen niet aan kunnen.

Voor gebruik op de huid wacht je beter tot je kinderen 6 jaar zijn. Probeer dit dan geleidelijk aan en meng de zuivere etherische olie steeds met een natuurlijke draagolie. Ongeveer 1 druppel draagolie en 1 druppel etherische olie is voldoende. Gebruik geen essentiële pepermunt en eucalyptus olie op de huid. Ook geen sinaasappel, citroen of bergamot olie als je kind daarna in de zon zit. Deze oliën zorgen er namelijk voor dat je sneller verbrandt.

 
 

Etherische olie en dieren

Ja hoor, niet alleen de mens, maar ook dieren kunnen genieten van essentiële oliën. Het is goed voor hun gezondheid en welbevinden. Let wel op: niet alle dieren zijn weg van oliën. Honden en paarden houden ervan, katten dan weer een heel stuk minder. Dit komt doordat katten een andere stofwisseling hebben dan wij en etherische oliën opstapelen. Ze kunnen deze minder goed afbreken en mogen daarom nooit rechtstreeks met de olie in contact komen.

Als je de olie in kleine hoeveelheid in huis vernevelt, zullen ze er minder last van hebben. Aangezien honden veel beter ruiken dat wij, zijn enkele druppels etherische olie meer dan voldoende. Zorg dat de dieren zeker altijd de kamer kunnen ontglippen als ze het niet meer prettig vinden. Laat je dier eerst wennen en vernevel in het begin niet meer dan 10 minuten.

Favoriete geuren
Lavendel: houdt vlooien en insecten weg.
Ceder: geeft een geborgen gevoel en rust bij angst en onzekerheid.

Vernevel de etherisch olie best in huis in een aroma diffuser en gebruik steeds 100 % natuurlijke olie. Paarden plezier je door een spray met verdunde etherisch olie in hun box te spuiten. Gebruik de olie enkel sterk verdund op de huid of vacht van je dier. Voor een juiste dosering, luister je eerst bij de dierenarts. Indien je huisdier de olie niet aangenaam vindt, zal hij of zij je dit laten merken.

 

Wil je beste etherische oliën bestellen of kopen? Klik dan hier > etherische olie kopen of bekijk etherische oliën op bol.com.

Volg ons op social media

Dit vind je misschien ook leuk…

E-book-wegwijs-in-aromatherapie

Gratis voor jou
Zenful e-book:
Wegwijs in aromatherapie

 

Vraag hem nu aan en krijg hem direct. Vol met tips en handige weetjes. Helemaal GRATIS!

Bedankt voor het inschrijven! Download het e-book die je in jouw e-mail hebt ontvangen. Je hebt je ook aangemeld voor nieuws van Zenful. Houd je e-mail in de gaten. *Bekijk de spam folder en voeg ons als contact toe om te voorkomen dat je Zenful mails mist.